1923'den günümüze Türkiye'de girişimciliğin tarihi
History of etrepreunership in Turkey from 1923 to present
  1. Tez No: 264687
  2. Yazar: BENGÜ DOĞANGÜN YASA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NEŞE ERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: The Enrepreunership, The Entrepreuner, Turkish Businessman
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Üretim ve istihdamın artışında önemli bir rol oynayan girişimcilik, ekonomik gelişmenin merkezinde yer alan bir kavram olmuştur. Bu yüzden Türk girişimci sınıfının izlediği yol, iktisat tarihimizde önemli bir yere sahiptir.Kapitalizmi üretememiş olan Osmanlı Devleti, Cumhuriyet'e de bu mirası devretmiştir. Türk girişimci sınıfının tarihi bu yapı üzerinde şekillenmeye başlamıştır. Cumhuriyet döneminde Türk girişimci sınıfının oluşması için büyük çabalar harcanmıştır.Cumhuriyet yönetiminin büyük önem verdiği özel girişimci sınıf kısa sürede ortaya çıkamamıştır. 1980'li yılların ikinci yarısından itibaren Türkiye, kendi iktisat tarihinin ayrılmaz bir parçası olan `dinamik bir girişimci sınıf yetiştirme' hedefinin gerçekleştiğine tanık olmuştur.
Özet (Çeviri)
The notion of entrepreneurship which has an active part of increasing production and employment, is in the center of economic development. Therefore the way which Turkish entrepreuner class followed, is important for Turkish economic history.The Ottoman Empire couldn?t generate the capitalist system and devolve this heritage to the Republic. The Turkish entrepreuner class began to build on this construction. Arduous efforts had been made to create this class during the early Republic.Although the Government gave much importance to the enrepreuner class, it couldn?t appear in a short period. The aim of creating an entrepreuner class which is the main purpose of the Government began to be realized in the beginning of the second half of 1980.