Denizel iklimden karasal iklime geçiş ile yağış şekli ve rejimindeki değişime Çanakkale-Ankara arası örneği
Çanakkale-Ankara example for changes in antecedent precipitation and for transition from maritime climate to continental climate
- Tez No: 265102
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA KAFALI YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: İklim, yağış şekli ve rejimi, denizel iklim, karasal iklim, Çanakkale-Ankara, Climate, precipitation model and regime, maritime climate, continental climate, Çanakkale-Ankara
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışma, Çanakkale ile Ankara dâhil olmak üzere bu iller arasındaki sahayı içine almaktadır. Saha içerisinde 9 istasyon belirlenmiş olup, iklim verilerinden yararlanılarak bu istasyonların iklim özellikleri çeşitli formül ve yöntemler kullanılarak çıkarılmıştır.Buna göre, istasyonlar arasında iklim koşullarında büyük değişim görülmektedir. Örneğin; Çanakkale'de Yarınemli Marmara İklim tipi, Ankara'da ise Yarıkurak İç Anadolu İklim tipi hâkimdir. Yıllık ortalama kar yağışlı günler sayısı Çanakkale'de 8.9 gün iken, Ankara'da 31.5 gündür. Yine karın yerde kalma süresi Çanakkale'de 4.7 gün iken Ankara'da 31.5 gündür. Dolayısıyla, kar yağışları ve karın yerde kalma süresinin, dolayısıyla donlu gün sayısının iç kesimlere doğru gidildikçe arttığı görülür. Ayrıca, Ankara'ya doğru gidildikçe yağışların ilkbahar mevsimine doğru kaydığı görülür. Nitekim, Çanakkale'de yağışın büyük kısmı kış mevsiminde (254.9 mm) düşerken Ankara'da ilkbahar mevsiminde (139 mm) düşer. Buna göre araştırma sahasının iklim özellikleri, dolayısıyla yağış şekli ve rejimine bakıldığında, sahanın tam bir geçiş özelliği gösterdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study covers the area between Çanakkale and Ankara the cities themselves. Nine stations were specified within the area and climate characteristics of these stations were constructed based on the climate data obtained from various formula and methods. Accordingly, great climate differences are observed between the specified stations. For instance Subhumid Marmara Climate type is dominant in Çanakkale whereas Subarid Central Anatolia Climate type is dominant in Ankara. Average number of snowy days per year is 8.9 in Çanakkale, but increases as moving towards center and reaches up to 31.5 in Ankara. Number of days of snow remaining intact is 4.7 day for Çanakkale whereas this number is 31.5 days in Ankara. Therefore, snowing and time of snow remaining intact and thus the number of frosty days are observed to increase when moving towards the center. Furthermore, it is observed that rainfalls shift towards spring when moving towards Ankara. As a matter of fact, most of the rain falls during winter in Çanakkale (254.9 mm) whereas most of the rain falls during spring in Ankara (139 mm). Thus, the area may be considered to exhibit a complete transition character when climate characteristics of the area and therefore precipitation model and regime are observed.