Cumhuriyet Dönemi Kütahya çinisinde görülen uygulama teknikleri ve yenilikler
Application techniques and innovations in Kütahya tile in Republic Period
- Tez No: 265260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL YARDIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çini, Kütahya, Seramik, Türkiye Cumhuriyeti Dönemi, Tiles, Kütahya, Ceramic, Turkish Republic Period
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada Cumhuriyet dönemi Kütahya çiniciliğinde yaşanan gelişmeler ve Kütahya çiniciliğinin bugünkü durumu tespit edilmeye çalışılmıştır.Tez beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çininin tanımı yapılmış ve tarihçesi hakkında kısa bir bilgilendirme yapılmıştır. İkinci bölümde Cumhuriyet dönemi Kütahya çiniciliğinde görülen gelişmeler; kullanılan malzeme ve üretim teknolojisi temelinde verilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, çinicilikte kullanılan süsleme tekniklerinden bahsedilmiştir. Günümüzde uygulanan süsleme teknikleri hakkında açıklama yapılmıştır.Dördüncü bölümde, Kütahya'da çini ve seramik sanatına eğitim-öğretim anlamında katkıda bulunan ve üretim yapan sektörler ile faal durumdaki fabrikalar, atölyeler hakkında bilgi verilmiştir. Yine bu bölümde Kütahya çiniciliğinin gelişmesine hizmeti geçen usta ve sanatçılardan bahsedilmiş, katkıları hakkında açıklamalarda bulunulmuştur.Beşinci ve son bölüm uygulama bölümüdür. Bu bölümde; çini sanatındaki geleneksel desenlerin günümüzdeki yorumları uygulamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was tried to determine the developments in Kütahya tile during Republic and its present position.This thesis consists of five sections. In the first section, the description of tile and a brief summary of tile were given. In the second section the developments in Kütahya tile after Republic was tried to describe at the aspect of materials, decoration and production technology. In the third section, the ornamentation techniques in the art of tile making were described and explanation about present ornamentation techniques was given.In the fourth section, information about the sectors that produce tile and ceramic and their contribution to education and training and the active factories and workshops in Kütahya were mentioned. Some craftsmen and scientists who contributed to Kütahya tile were introduced in this section and their contributions were mentioned.The fifth and last section is the application section. Today?s comments of traditional patterns in tile art were tried to be applied in this section.