Vidin Ayanı Pazvantoğlu Osman'ın faaliyetleri ve merkezi hükümetle ilişkileri
Activites of Vidin Ayani Pazvantoglu Osman and relations with central goverment
- Tez No: 265262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YARAMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ayan, Pazvantoğlu Osman, Dağlı İsyanları, III. Selim, Ayan, Pazvantoğlu Osman, Selim the Third, Balkanlar
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
III. Selim döneminde yaşanan Vidin Ayanı Pazvantoğlu Osman İsyanını işlediğimiz bu çalışmamızda Pazvantoğlu Osman'ın İsyanı ve diğer dağlı isyanlarının ortaya çıkma nedenlerini ekonomik, sosyal, siyasal ve askeri açıdan değerlendirerek tarihsel gelişimi hakkında bilgiler verdik. Çalışmamızın giriş bölümünde III. Selim dönemine kadar merkez- taşra ilişkisine ve yaşanan sorunlara yer verdik. Birinci bölümde ise konumuz ile ilgili olan Ayanlık müessesi ve dağlı isyanları hakkında genel bir değerlendirme yapıldı. Asıl konumuzu oluşturan Pazvantoğlu Osman ve faaliyetlerini ise çalışmamızın ikinci bölümünde detaylı olarak inceledik. Sonuç bölümünde ise Devletin 18. ve 19. yüzyıllarda yaşadığı bu gelişmeleri ve etkilerini ortaya koyduk. Dönemin arşiv belgeleri ve kroniklerinden yararlanılarak hazırladığımız bu çalışmamızda olayları neden sonuç ilişkisi içerisinde ve kronolojik sıraya dikkat ederek anlattık.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Pazvantoğlu Osman?s activities and relation with central government were examined. The arising causes of Pazvantoğlu Osman?s rebellion was appraised by economy, social, political and military. The entrance of this thesis, we told the problems of living and relations between center and outside until Selim III?s period. In addition to this, the general worth was done about Ayanlık and Dağlı?s rebellion which was related our subject. The origin subject which was Pazvantoğlu Osman and his activities were examined with details in the first side of this thesis. In final section, we told the values and developments of goverment?s eighteenth and nineteenth centuries. Events in this thesis, prepared by the help of period?s archives and chronics, were told in chronological order and cause-result relation.