Tevrat, İncil ve Kuran-ı Kerim'de kadın bedeni
Woman body in holy book and Koran
  1. Tez No: 265599
  2. Yazar: ÖZLEM HEPŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAHİDE BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tevrat, İncil, Kuran-ı Kerim, Beden, Kadın, Zina, Bekaret, Fuhuş, Örtünme, Yaratılış, Cinsel Şiddet, Fiziksel Şiddet, Adet Kanaması, Lezbiyenlik, The Old Testament, Holy Bible, Koran, Body, Woman, Adultery, Virginity, Prostitution, Veil, Creation, Sexual Violence, Physical Violence, Menstrual Bleeding, Lesbianism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Toplumsal ve kültürel yaşamı önemli ölçüde etkileyen en büyük etkenlerden biri olan din ve dinlere bağlı kutsal kitapların, kadın bedenine yönelik yaklaşımlarının benzerliklerini ve farklılıklarını ortaya koyma amacındaki bu çalışma, ayetlerdeki kadın bedeni üzerindeki tahakkümü sorgulamaktadır.Bedenin genel anlamda yapılan tanımı sayesinde, toplumsal ve biyolojik cinsiyet ayrımı açıklanmıştır. Kadın bedenini doğrudan ilgilendiren kavramlar üzerinden gidilen araştırmamızda, üç kutsal kitaptaki kadın bedenine yönelik ayetler ortaya koyulmuş ve bu kavramlar hakkında çeşitli düşünürlerin yorumları ele alınmıştır. Tevrat, İncil ve Kuran-ı Kerim'in kadın bedenine yönelik tutumunun birbiriyle olan etkileşimi göz önüne serilmiştir. Özellikle Kuran-ı Kerim'deki ayetler ile birlikte ele alınan hadisler ve tefsirler de konunun çok yönlü ele alınmasına fırsat sunmuştur. Kadına ve dolayısıyla bedenine yönelik dini baskının irdelendiği bu tez, yüzyıllardır var olan ataerkil toplum düzeninin devamlılığını nasıl sağladığını göstermektedir.Feminist ve eleştirel kuram çerçevesinden bakılan bu çalışma, kadın bedenini iktidar alanı olarak gören erilliğin hangi dine ve kitaba inanırsa inansın, mevcudiyetini koruma adına kadını kısıtladığını ve dini buyrukları kullanarak kadını özel alanına hapsettiğini gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
This study which has the aim of displaying approaches of religions and the holy books connected to them, which are one of the biggest factors effecting the social and cultural life, questions domination on women?s body of the verses in these holy books. Especially, these approaches are dealt with according to their similarities and differences through woman body.The differentiation of gender and sex has been stated out by explanation of the body?s literal meaning. In our study which discusses terms directly related to woman body, the verses about woman body from three different holy books have been indicated and the interpretations of various philosophers have been considered about these verses. The interconnection of the approaches about woman body among the Old Testament, Holy Bible, and Koran has been brought out. Especially, together with the verses in Holy Koran, the Prophet Muhammad?s sayings, and exegesis also have given opportunity to discuss the topic in various aspects. This thesis in which the religious pressure on woman and accordingly her body is examined shows how patriarchal society, existing for ages, is able to protect its continuity.This study which has a perspective of feminist and critical theory shows that, no matter what religion or holy book it believes, the masculinity which considers woman body as power domain limits woman and by using religious commands imprisons her into domesticity with the purpose of saving its presence .