Seramik sanatında karışık malzeme kullanımı
Mixed media usage in ceramic art
- Tez No: 265689
- Danışmanlar: DOÇ. KAAN CANDURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Karışık Malzeme, Çağdaş Sanat, Ceramic, Mixed Media, Contemporary Art
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada içerik olarak ?Seramik Sanatında Karışık Malzeme Kullanımı? ele alınmıştır. 3 ana bölümde hazırlanan raporda, seramik sanatıyla beraber farklı sanat disiplinlerinde yapılan konuyla ilgili çalışmalara yer verilmiştir. Karışık malzeme başlığı altında farklı disiplinlerdeki uygulamalar örneklerle beraber açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca resim, heykel ve seramik disiplinlerinde yer alan yerli ve yabancı pek çok sanatçı tarafından ortaya konulmuş karışık malzeme eserlerin yanı sıra, bu tez konusu için uygulanmış seramik ve metal birlikteliğinden oluşan çalışmalara da yer verilmiştir.Birinci bölümde karışık malzemenin tanımı ve tarihsel süreç içinde resim, heykel ve seramik disiplinlerinde kullanımı incelenmiştir. Bu alanda yapılan konuyla ilgili çalışmalara iki alt başlık olarak yer verilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde Çağdaş Seramik Sanatı'nın dünyada ve Türkiye'deki gelişimi incelenmiş, bu alanda seramik sanatçılarının yaptığı karışık malzeme çalışmalarının örnekleri ile anlatım desteklenmeye çalışılmıştır.Raporun üçüncü ve son bölümünde karışık malzeme kullanımına örnek olabilecek seramik - metal karışık malzeme uygulamalara yer verilmiştir. Bu tez çalışması için yapılan uygulamalarda kullanılan metal malzeme hazır nesnelerdir. Kapı, dolap kulpları, günlük kullanım eşyalarının kulpları, kilitler seramikle birliktelik oluşturmak için seçilirken, özellikle yaşanmışlığı olan eski materyaller tercih edilmiştir. Kulpların yanında çeşitli boyutlarda çengelli iğneler farklı çalışmalarda seramik malzemeye eşlik etmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation study includes ?Mixed Media Usage in Ceramics? in three main parts. Along with the art of ceramics, works related with mixed media from different disciplines are included. It was aimed to reveal works from different disciplines with their examples under mixed media title. Also applications made of ceramics and metal for this dissertation subject were included as well as other mixed media works created by various local and global artists from the disciplines such as painting, sculpture and ceramics.In the first part of the study, description of mixed media and its usage in painting, sculpture and ceramics throughout history were analysed. The related works on these fields are covered in two sub-phases.In the second part of the report, the development of contemporary ceramics in the World and Turkey is covered. Contemporary Turkish art of ceramics and mixed media works by these ceramic artists are also covered to strengthen the report.In the third and the very last section of the report, works that could be examples for mixed media were covered. The metal materials used in the applications for this dissertation study are ready-objects. Door and cupboard handles, handles of daily utilization goods, locks and keys were chosen to form a unity with ceramics along with the old handles with reminiscences. Safety pins, also, accompany ceramics material in a distinct extend.