20.yy'ın iki büyük bestecisi: Heitor Villa-Lobos ve Leo Brouwer'ın gitara sundukları katkılar
Contribution that two of the greatest composers of the 20th century, Heitor Villa-Lobos and Leo Brouwer made to guitar
  1. Tez No: 265792
  2. Yazar: CAHİT YÜCEL BORAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLGA HASANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Gitar, Müzik Tarihi, Lobos, Brouwer, Guitar, History of Music, Brouwer, Lobos
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışmasında 20.yy'ın iki büyük bestecisi; Heitor Villa-Lobos ve Leo Brouwer'ın gitar müziğine sundukları katkılar incelenmiştir.Araştırmada ilk olarak, Brezilya müzik tarihine genel bir bakış yer almaktadır. Ardından kısa bir Heitor Villa-Lobos biyografisi ilave edilmiştir. Bölüm sonunda bestecinin özgün tarzı, gelişim aşamaları ve eserleri incelenmiştir.İkinci bölüm, Kübalı besteci Leo Brouwer hakkındaki bilgileri içermektedir. İlk olarak Küba müzik tarihi, ardından da kısa bir Leo Brouwer biyografisi ve bazı eserlerin analizine yer verilmiştir.Araştırmanın son bölümünde ise bestecilerin müzikal katkıları ele alınmıştır. Heitor Villa-Lobos, 20. yüzyıl Brezilya sanat müziğinin tek ve en önemli yaratıcı figürü olarak tanımlanmıştır. Lobos'un eserleri; klasik, Afro-Brezilya ve jazz etkilerini yansıtmaktadır. Leo Brouwer Afro-Cuban bir besteci, gitarist ve şef olarak tanımlanmıştır. Leo Brouwer'ın kompozisyonları, klasik, Afro-Küba, caz ve avangard etkilerini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is an analysis of the contribution that two of the greatest composers of the 20th century, Heitor Villa-Lobos and Leo Brouwer made to guitar music.This essay commences with a general overview of Brasilian music history, followed by a brief biography of Heitor Villa-Lobos. The various stages of evolution of the unique style and of some of the works of the composer are analyzed at the end of the chapter.The second part revolves around the Cuban composer Leo Brouwer, beginning with Cuban music history, followed by a short biography of Brouwer and the analyze of some of his works.At the end of the research, the composers? musical contributions has been discussed. Heitor Villa-Lobos was described as `the single most significant creative figure in 20th-century Brazilian art music?. Lobos compositions reflect classical, Afro-Brazilian and jazz influences. Leo Brouwer was descirbed as The Afro-Cuban composer, classical guitarist and conductor and his compositions reflect classical, Afro-Cuban, jazz and avant-garde influences.