Türkiye'de ve Azerbaycan'da müzik eğitimi veren kurumların ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde verilen piyano eğitimi programlarının değerlendirilmesi
An evaluation of the piano education programs given at primary and secondary education levels by the music education institutions in Turkey and Azerbaijan
  1. Tez No: 235738
  2. Yazar: AYNUR HASANOVA
  3. Danışmanlar: PROF. İSMAİL BOZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Piyano, Piyano egitimi, Azerbaycan'da piyano egitimi, Piano, Piano Education, Piano Education in Azerbaijan
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu arastırmada, Türkiye'deki konservatuvarlarda ve Azerbaycan'dakikonservatuvar dengi müzik egitimi veren kurumlarda piyano egitim programlarınıniçerikleri, benzerlik ve farklılıklarının ortaya konulması amacıyla her iki ülkede ilgilikurumların piyano egitimine yönelik uygulamaları degerlendirilmis, programlarkarsılastırılarak incelenmistir.Bu arastırma, genel çerçevesi, amacı ve yöntemi bakımından durum tespitineyönelik tarama modelini esas alan betimsel bir arastırmadır.Arastırmanın örneklem grubunu, Türkiye'de Hacettepe Devlet Konservatuvarı,Bilkent Üniversitesi Müzik Ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Hazırlık Okulu, UludagÜniversitesi Devlet Konservatuvarı, Azerbaycan'da ise müzik egitimi verilen ilkögretimokulları (8 yıllık), ilkögretim ve ortaögretim düzeyinde müzik egitimi veren okullar (11yıllık), Güzel Sanatlar Okulları (11 yıllık) ve Müzik Kolejleri (4 yıllık) olusturmaktadır.Arastırma sonucunda her iki ülkedeki müzik kurumlarının piyano programlarıarasında biçim, içerik, toplam eser sayısı ve besteci çesitliligi yönünden büyük farklarsaptanmıstır. Eserlerin agırlıklı olarak yer aldıgı dönem Türkiye'de ?Romantik Dönem?,Azerbaycan'da ?Romantik Dönem? ve 20. yy. dönem eserleridir. Türkiye'de uygulananpiyano ögretim programlarında çagdas Türk bestecilerinin eserlerine yer verilmekte,Azerbaycan'daki programlarda 20. yy. bestecilerin yogunlugu dikkat çekmektedir.Bununla birlikte Türkiye'de Azeri bestecilerin eserlerine yer verilmekte; ancakAzerbaycan'da uygulanan programlarda Türk bestecilerinin eserlerinerastlanmamaktadır. Azerbaycan'da uygulanan piyano programlarının besteci ve esersayısı yönünden nicel olarak Türkiye'de uygulananlara göre oldukça fazla olması dikkatçekicidir. Azerbaycan'da verilmekte olan piyano egitiminin, tarihsel süreç içindeMoskova ve Petersburg eksenli Rus ekolü ile birlikte etkileserek ve Rus ekolününöncülügünde gelisip yerlestigi ve kök saldıgı görülmüstür. Arastırma sonuçlarıdogrultusunda Türkiye'deki müzik kurumlarında piyano egitiminin gelistirilmesinekatkı saglayacagı düsünülen öneriler olusturulmustur.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to reveal if there were any similarities or differencesbetween the piano education programs given at the music education institutions givingmusic education at conservatory or equivalent levels in Turkey and Azerbaijan by bothexamining the contents of these programs and investigating into the applications bythese institutions in both countries toward music education.This study with its framework, purpose and method was a descriptive one in thatit was based on the surveying model aiming to describe, determine, reveal, etc.The sampling group of the study consisted of Hacettepe University StateConservatory, Bilkent University Faculty of Music and Performing Arts MusicPreparation School, and Uludag University State Conservatory in Turkey; primaryschools (8 years) and secondary schools giving professional music (conservatory)education and Fine Arts schools (11 years) and colleges (4 years) in Azerbaijan.The results of the study revealed great differences between the piano programsof the music institutions of both countries in terms of format, contents, total number ofworks, and composer variety. The period(s) during which the works of art were many innumber was/were the `Romantic Period? in Turkey and the `Romantic Period?and alsothe 20th century in Azerbaijan. While the piano programs given in Turkey included theworks of contemporary Turkish composers, those given in Azerbaijan included mostlythe 20th century composers. However, while the mentioned programs in Turkeyincluded the works of Azerbaijan composers, those in Azerbaijan do not included theworks of Turkish composers. Compared to the piano programs given in Turkey, thosegiven in Azerbaijan were more in number in terms of the number of composers andworks. It appeared in the end of the study that the piano education given currently inAzerbaijan remained under influence of the Moscow and Petersburg oriented Russianschool within the historical process, and had interaction with it, developed in the lead ofit and took root. Based on the results obtained from the research study, somesuggestions were made toward the development of the music education given at themusic institutions in Turkey.