Tarsus bölgesine ait Şahmeran efsanelerinde yer alan sembollerin yorumlanması
Interpretation of the symbols of the legends Sahmeran bölesine Tarsus
  1. Tez No: 265806
  2. Yazar: MELEK ORTAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZEKİ UMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Şahmeran, Şahmeran efsaneleri, Minyatür, Sembol, Şahmeran, Şahmeran legends, Miniature, symbol
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Efsaneler, üretilen birçok sanat yapıtına esin kaynağı olmuşlardır. Efsaneler ve anlamlarına derinlik kazandıran sembollerinin konu edildiği eserler o toplumun inanç ve yaşantılarını da yansıtır. Anadolu insanının aynası olan efsanelerin yorumlanması amaçlanan çalışma ile efsanelere farklı bir bakış açısı da kazandırılmak istenmektedir.Efsaneler ve sembollerinin çağrıştırdığı anlatımlar yeni yaratımlara katkı sağlayabilecek öğeleri de içinde barındırmaktadır.Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Tarsus'un tarihi hakkında kısa bilgi verilmiş, efsane ve sembollerin ortaya çıkışına değinilmiştir. İkinci bölümde, efsaneler ve simgeleri irdelenmiş, efsanelerin ortak yönleri ve değişimleri üzerinde durulmuş, Anadolu'dan doğan diğer efsanelerle bağlantıları incelenmiştir. Üçüncü bölümde efsanelerin yorumlanmasına yer verilmiş, toplumun efsanelerin anlamlandırması ve simgelerle aktarması üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise uygulama çalışmalarına yer verilmiş, semboller yorumlanarak çalışmalar açıklanmıştır. Efsanelerin aktarılmasında minyatür sanatının simgesel anlatımından faydalanılmıştır. Çalışmalara kaynaklık eden her simge efsanelere gönderme yaparken, her resim kendi içinde yeni bir anlam bütünlüğü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Legends have been the source of inspiration for the produced artistic works. The works, in which legends and the symbols that distinguish a depth to their meanings coming up, also reflect the believes and experiences of that people. It is aimed to gain a new perspective to the legends through this study in which the legends, being a mirror of Anatolian people, are tried to be interpreted.The expressions being a reminiscent of legends and their symbols harbour subjects that can be helpful for new creations.This study consists of four main parts. In the first part, a short information about Tarsus?s history is given and the emergence of the legends and symbols are dealed with. In the second part, legends and their icons are explicated, the common features of the legends are focused on and their connections with the other Anatolian legends are analysed. In the third part, legends are interpreted and the way the people giving meaning to the legends and passing on them by using icons is focused on. In the final part, applicational studies take place, the works are explained by interpreting the symbols. The symbolic explanation of the miniature art is made use of while passing on the legends. While every icon, that becomes a source to the studies, addresses legends; every picture combines a integrity in meaning inside themselves.