Türkiye'de postmodernizmle değişen siyasetin siyasal iktidara yansıması
The reflection of the changing politics with postmodernism to the political power in Turkey
- Tez No: 265954
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY ÖZÜERMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Yeni Sağ, Neoliberalizm, Türk Siyasal Hayatı, Postmodernism, New Right, Neoliberalism, Turkish Political Life
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 482
Özet
II. Dünya Savaşı sonrasında kurumsallaşan Refah Devlet'nin 1973 yılında karşılaştığı ekonomik krizle birlikte çözülmeye başlaması, devlet ve siyasal sistemin sermaye lehine yeniden düzenlenmesini gerekli kılmış, yeniden yapılanma sürecinde devlet, otoriter bir niteliğe bürünerek, neoliberal doğrultuda şekilenmeye başlamıştır. Yeni sağ projenin ekonomik alanda yeniden yapılanma süreci, postmodernizmin kültürel alanda bireyci, kimlik eksenli ve cemaatçi söylemleriyle tamamlanmaya çalışılmış, 1980 sonrasında Doğu Bloğu'nun çözülmesiyle birlikte küresel ölçekte devam eden bu dönüşüm, demokrasi söylemini de değişikliğe uğratarak, demokrasiyi serbest piyasa ekonomisine ve demokratik seçimlere indirgemiştir.Türk siyasal hayatı da bu süreçten etkilenmiş ve 12 Eylül 1980 askeri darbesi, günümüz siyaset anlayışının açıklanması bağlamında Türk siyasal ve toplumsal yaşamında bir dönüm noktası olmuştur. Bir hegemonik proje olarak bu dönemde, ekonomik, sosyal ve siyasal yapı postmodernizmin etkisi altında ve neoliberal tercihler doğrultusunda yeniden şekillendirilmiştir. 1980 sonrasında Özal iktidarı bu süreci, 1982 Anayasası'nın kurumsal dayanaklarını arkasına alarak siyasal ve sosyal hak ve özgürlüklere dayalı çoğulcu, katılımcı, demokratik bir siyaset anlayışına karşı güçlü ve etkin bir yürütme anlayışı ile sürdürmüştür. 1990'lı yıllardan sonra bu hegemonik proje, içinde barındırdığı çelişkiler ve dengesizlikler sonucunda Türkiye'de siyasal anlamda meşruiyet krizlerine, ekonomik çıkmazlara ve kaotik bir düzene yol açmıştır.Bu çalışmada Türkiye'de ve dünyada rağbet gören postmodernizm yaklaşımının, yeni sağ ile ortaklaşa etkilerine, kuramsal düzeyde geliştirdikleri siyasal düşünce ve siyaset yapma anlayışlarına, siyaseti yeniden tanımlama girişimlerine, ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda yarattığı krizlere değinilecektir. Bu bağlamda, son dönemlerde siyaset bilimi yazınında sıkça dile getirilen, neoliberal söylemler ve kimlik eksenli siyasete yer verilerek, geçmişten günümüze karşılaştırmalı olarak modernizmin ve postmodernizmin etkileri Türkiye özelinde değerlendirilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The breaking up of the welfare state, which was institutionalized after the World War II, with the economic crisis that it faces in 1973, necessitated the rearrangement of the state and the political system in favor of the capital and in this restructuring process, by wrapping up in an authoritarian characteristic state began to take a shape in a neoliberal direction. The restructuring process of the new right project in the economic domain was tried to be completed with the individualistic and identity based discourse of postmodernism in the cultural field. After 1980 with the collapse of the Eastern Block, this globally proceeding transformation reduced democracy in free market economy and the elections by changing the democracy discourse.Turkish political life was also affected with this process and in the context of clarifying today?s political conception, the 1980,12th September Coup is a landmark in the Turkish political and social life. The economic, social and political frame was shaped under the effect of postmodernism and in the light of neoliberal choices as a hegemonic project. After 1980, as an opposite of a participatory and pluralistic political manner that is based on political and social rights and freedom, the ruling of Özal maintained this process with a strong and efficient execution manner by counting on the institutional basis of 1982 Constitution. As a result of contradictions and instabilities it embodies, this hegemonic project paved the way for legitimacy crisis, economic impasses and a chaotic order in Turkey.In this study the theoretical conception of political thought and policy making, the redefining attempt of politics, the common effects of the new right and the postmodern approach that is popular in the world and Turkey, and the crisis that they cause in the economic, social and political life will be mentioned. In this context, by discussing the neoliberal discourse and identity based politics that is frequently mentioned in political sciences, the effects of modernism and postmodernism in Turkey will be discussed comparatively from past to present.