Artificial neural networks by using the internet traffics on the internet exit routers (MTRG) estimated traffic analysis and planning for the future
Yapay sinir ağları kullanılarak internet çıkış routerları üzerinde internet trafik analizi (mrtg) ve geleceğe dönük tahmini trafik planlaması
  1. Tez No: 266168
  2. Yazar: GÖKHAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGAY İBRİKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Science and Technology, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağları, İleri Beslemeli Geri Yayılımlı Ağlar, Radyal Tabanlı Fonksiyon, MRTG, internet trafiği, Artificial neural networks, Back Propagation-BP, Radial Basis Function-RBF, MRTG, Internet traffic
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, öncelikle Türkiye genelinde tüm illerde kullanılan roterlar üzerindeki trafik bilgiler belirli zaman periyotlarına göre toplanmış ve her il'in internete bağlanma karakteristiği çıkarılmıştır. Bu veriler toplanırken MRTG'lerden yararlanılmıştır.Elde edilen saat, gün, ay, veri indirme trafik bilgisi, veri yükleme trafik bilgisi ve internete bağlı abone sayısı verileri değişken olarak kullanılarak bir yapay sinir ağı uygulaması gerçekleştirilmiştir. YSA uygulaması gerçekleştirmek için Matlab Neural Network Toolbox GUI Programı kullanılmıştır. Ağ modeli olarak ise ?İleri Beslemeli? ve ?Geri yayılım? (Back Propagation Networks-BPN) ağları ve Radyal Tabanlı Fonksiyon Ağları (RTFA) kullanılmıştır. Her iki ağ modeli için bulunan sonuçlar karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre BPN ile elde edilen sonuçların ileriye dönük tahminlerde kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, particularly, traffic knowledge was collected on routers which are used in 20 locations according to time period and the internet connection characteristics were determined for every location. MRTG was used for collecting these values.An Artificial Neural Networks (ANN) application was developed by using collected values which contain variables of hour, day, mount, upload/download and connected users. Matlab Neural Network Toolbox was used for realizing of Neural Network applications. Back propagation (BP) and radial basis function (RBF) neural networks were used as network models. The solutions for each method were compared and recognized that BPN was found as a best method between back propagation (BP) and radial basis function (RBF).