Yüzey aktif madde ile modifiye edilen fungal biyokütle kullanılarak reaktif kırmızısı 2 boyarmaddesinin biyosorpsiyon koşullarının araştırılması
Investigation of the biosorption conditions of reactive red 2 dye by surfactant modified fungal biomass
  1. Tez No: 266391
  2. Yazar: MELİKE DİVRİKLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, Termodinamik, İzoterm, Kinetik, Modifikasyon, Biosorption, Thermodynamic, Isotherms, Kinetics, Modification
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada yüzey aktif madde ile modifiye edilen makrofungusun Reaktif Kırmızısı 2 içeren çözeltilerden renk giderimine yönelik biyosorpsiyon karakteristikleri incelenmiştir. Modifikasyon işleminden sonra az miktarda biyokütle ile iyi bir biyosorpsiyon verimine ulaşılmıştır. pH, biyokütle miktarı, etkileşim süresi, sıcaklık, boyarmadde derişimi, akış hızı ve kolon çapı parametreleri araştırılmıştır. Biyosorpsiyon prosesi yalancı ikinci derece kinetik modeli ve Langmuir izoterm modeline uygunluk göstermektedir. Termodinamik veriler biyosorpsiyonun kendiliğinden ve endotermik olduğunu doğrulamaktadır. Kesikli sistemde, belirlenen en uygun koşullarda biyosorpsiyon kapasitesinin 141,53 mg g ? 1 değerine kısa sayılabilecek bir sürede ulaştığı belirlenmiştir. Modifikasyon, FTIR spektroskopisi ve zeta potansiyeli çalışmalarıyla doğrulanmıştır. Olası boyarmadde ? biyosorbent etkileşimleri tartışılmıştır. Önerilen biyosorbentin sentetik atıksu koşullarında da iyi bir sürekli akış biyosorpsiyon potansiyeline sahip olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak kesikli sistem ve sürekli sistem verileri, çevre dostu ve etkili biyosorbentin sulu ortamdan reaktif boyarmaddelerin uzaklaştırılmasında yararlı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Biosorption characteristics of a surfactant modified macro fungus were investigated for decolorization of Reactive Red 2 contaminated solutions. Better biosorption efficiency was obtained with a small amount of fungal biomass after modification process. Operating variables like pH, biomass amount, contact time, temperature, dye concentration, flow rate and column size were explored. The biosorption process followed the pseudo-second order kinetic and Langmuir isotherm models. Thermodynamic data confirm that biosorption process is spontaneous and endothermic in nature. Under optimized batch conditions, up to 141.53 mg g ? 1 dye could be removed from solution in a relatively short time. Modification process was confirmed by FTIR spectroscopy and zeta potential studies. Possible dye biosorbent interactions were discussed. Good dynamic flow biosorption potential was observed for the suggested biosorbent in simulated wastewater. Overall, batch and continuous mode data suggest that this environmentally friendly and efficient biosorbent may be useful for the removal of reactive dyes from aqueous media.