Türk propolisi ekstraktlarının prostat kanser hücre serilerinin proteomiğine etkisi
The effect of Turkish propolis extracts on proteome of prostate cancer cell lines
- Tez No: 266648
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DEĞER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Propolis, PC-3 prostat kanser hücre serileri, proteom, SELDI-TOF-MS, Propolis, PC-3 Prostate Cancer Cell Lines, Proteome, SELDI-TOF-MS
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Propolis, flavonoid ve fenolik bileşikler açısından zengin olan bir arı ürünüdür. Çeşitli farmakolojik aktivitelere sahip olan propolisin kompozisyonu, toplandığı bölgedeki yerel bitki örtüsüne, mevsim ve iklime bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Propolisin farmakolojik aktivitesi, çoğunlukla flavonoidlerin varlığına atfedilmektedir. Proteom, hücrenin intrinsik genetik programı ve kendi yakın çevrelerindeki etkilerin her ikisini de yansıtan proteinlerin dinamik bir kolleksiyonudur. Yüzey ile geliştirilmiş lazer desopsiyon iyonizasyon uçuş zamanı kütle spektrometrisi (SELDI-TOF-MS), kanser proteomiks çalışmalarında yaygın olarak kullanılan bir proteomik yaklaşımdır. Bu çalışmada, Türk propolisinin DMSO ve sulu ekstraktlarının canlılık testi sonucu belirlenen 20µg/ml'lik konsantrasyonlarının PC-3 prostat kanser hücre serilerinin proteomiği üzerine etkisi SELDI-TOF-MS ile incelendi. PC-3 kanser hücre serileri, propolis ekstraktları ile 24 saat inkübe edildi. Elde edilen hücre lizatları CM10 ve Q10 Protein çip dizinlerine yüklenerek, SELDI-TOF-MS'de analiz edildi. Kontrol hücreleri ile % 0,008 DMSO çözeltisi ve propolisin DMSO ekstraktı ile inkübe edilen hücreler arasında CM10 protein çipi ile 14.424, 33.303, 32.800, 20.709, 27.294, 21.139, 5.141 ve 12.663 Da piklerinde; Q10 protein çipi ile 61.257, 108.529, 144.776, 84.341 ve 85.994 Da piklerinde farklı ekspresyon gözlendi. Kontrol hücreleri ve sulu ekstrakt ile inkübe edilen hücreler arasında CM10 protein çipi ile 6.268, 16.042, 24.664, 24.810 ve 32.043 Da piklerinde; Q10 protein çipi ile 10.350, 11.603, 84. 348, 87.529, 89.004, 102.007, 144.762, 13.575, 85.989, 94.605, 104.407 ve 10.891 Da piklerinde farklı ekspresyon gözlendi. Propolisin DMSO'lu ve sulu ekstraktlarının PC-3 kanser hücre serilerinde protein ekspresyon profilini değiştirerek anti-proliferatif aktiviteye sahip olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Propolis is a bee product which is rich in flavonoids and phenolic compounds. The composition of propolis which has several pharmacological activities varies depending on the local vegetation, season and climate of the area from where it was collected. The pharmacological activitiy of propolis mainly attributed to the presence of flavonoids. Proteom is a dynamic collection of proteins that reflects both the intrinsic genetic programme of the cell and the impact of its immediate environment. Surface-enhanced laser desorption ionization time-of-flight mass spectrometry (SELDI-TOF-MS) is a proteomic approach which has been widely used in cancer proteomics studies. In this study, 20µg/ml concentrations of DMSO and water extracts of Turkish propolis which were chosen according to the viability experiments were used to determinate their effects on proteome of prostate cancer cell lines PC-3 by SELDI-TOF-MS. PC-3 cancer cell lines were incubated with extracts of propolis for 24 hours. Obtained cell lysates were loaded to CM10 and Q10 ProteinChip arrays and analysed by SELDI-TOF-MS. Differential expressions between control cells and %0,008 DMSO- and DMSO extract of propolis-incubated cells were observed in the peaks of 14.424, 33.303, 32.800, 20.709, 27.294, 21.139, 5.141 and 12.663 Da, detected by CM10 ProteinChip, and in the peaks of 61.257, 108.529, 144.776, 84.341 ve 85.994 Da, detected by Q10 ProteinChip. Differential expressions between control cells and water extract-incubated cells were observed in the peaks of 6.268, 16.042, 24.664, 24.810 and 32.043 Da, detected by CM10 ProteinChip, and in the peaks of 10.350, 11.603, 84. 348, 87.529, 89.004, 102.007, 144.762, 13.575, 85.989, 94.605, 104.407 and 10.891 Da, detected by Q10 ProteinChip. It was concluded that DMSO and water extracts of propolis may have anti-proliferative activity through differentiating protein exspression profile in PC-3 prostate cancer cell lines.