Siprofibratın insan karbonik anhidraz ıı ve glukoz 6-fosfat dehidrogenaz enzimlerinin aktiviteleri üzerine etkilerinin in vitro incelenmesi
An investigation of the effects of ciprofibrate on human carbonic anhydrase ii and glucose 6- phosphate dehydrogenase enzymes activities in vitro
  1. Tez No: 266649
  2. Yazar: DİLER US
  3. Danışmanlar: PROF. DR. E.EDİP KEHA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karbonik anhidraz(CA II), glukoz 6-fosfat dehidrogenaz (G6-PD), siprofibrat, PPARa, Carbonic anhydrase II (CA II), glucose 6-phosphate dehydrogenase (G6-PD), ciprofibrate, PPARa
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Siprofibrat, fibrat grubu ilaçlar sınıfında yer alan geniş spektrumlu lipid düşürücü bir ilaç olup, hiperlipidemi başta olmak üzere, çeşitli metabolik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Fibratlar, plazma trigliserid ve LDL kolesterol düzeyini azaltırken, HDL kolesterol düzeyini artırır. Fibratların lipid düşürücü etkilerine PPARa aracılık eder.Fibratların gen ekspresyonundan bağımsız olarak doğrudan enzim aktivitesi üzerine etkileriyle ilgili sınırlı çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada, eritrositlerin iki önemli enzimi karbonik anhidraz II ve glukoz 6-fosfat dehidrogenaz aktiviteleri üzerine siprofibratın in vitro etkisi incelenmiştir.Aktivite ölçümleri saf halde temin edilen insan eritrosit karbonik anhidraz II izoenzimi (hCA II) ve glukoz 6-fosfat dehidrogenaz (G6-PD) enzimiyle gerçekleştirilmiştir. hCA II üzerine siprofibrat etkisi enzimin hem hidrataz, hem de esteraz aktivitelerinden yararlanılarak belirlenmiştir.Aktivite ölçümleri sonucunda siprofibrat, aktivatör gibi davranarak, CA II hidrataz aktivitesini, konsantrasyonu ile orantılı olarak, artırmıştır. Fakat, hCA II'nin esteraz aktivitesi ve G6-PD enzimi aktivitesi üzerine önemli bir etkisi bulunamamıştır. Bu bulguların ışığı altında ilaç olarak kullanılan siprofibratın insan sağlığı ile ilgili muhtemel ilave etkileri de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ciprofibrate is a lipid decreasing drug which belongs to the class of fibrates, and used in the treatment of various metabolic diseases, especially, in many hyperlipidemias. Fibrates decrease TG and LDL levels whereas increasing the HDL levels. PPARa mediates the lipid decreasing effects of the fibrates.There are limited number of studies on direct effects of fibrates on the enzyme activities. In this study, effects of ciprofibrate on in vitro activities of two significant erythrocyte enzymes, carbonic andyrase II (CA II) and glucose 6-phosphate dehydrogenase (G6-PD) were investigated.For activity measurements pure human erythrocyte CA II isoenzyme (hCA II) and G6-PD enzyme which were provided commercially were used. Effects of ciprofibrate on hCA II is determined on both hydratase and esterase activity of the enzyme.As the result of the measurements, ciprofibrate, acting as an activator, increased the CA II hydratase activity proportional to its concentration. But, no effects on esterase activity of hCA II and G6-PD enzyme activity were observed. Under the ligth of these results the possible additional effects of ciprofibrate which is used as a medicine were also discussed.