Ciglitazonun glukoz 6 fosfat dehidrogenaz ve karbonik II anhidraz enzim aktiviteleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of Ciglitazone on enzyme activities of glucose 6 phosphate dehydrogenase and carbonic anhydrase II
  1. Tez No: 266651
  2. Yazar: MUHARREM TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karbonik Anhidraz II, Glukoz 6 Fosfat Dehidrogenaz, Ciglitazone, PPAR, carbonic anhydrase II, glucose 6 posphate dehydrogenase, ciglitazone, PPAR
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Ciglitazonun Glukoz 6-Fosfat Fehidrogenaz ve Karbonik Anhidraz II enzim aktiviteleri üzerine etkilerinin incelenmesiCiglitazone (CZ) thiazolidinedione (TZD) sınıfına ait hipoglisemik bir bileşiktir. Diğer TZD grubu ilaçlar gibi CZ de anemiye sebep olmaktadır. Bu çalışmada ciglitazonun eritrosit fonksiyonlarının ve bütünlüğünün sürdürülmesinde önemli olan Glukoz 6 Fosfat Dehidrogenaz (G6-PD) ve Karbonik Anhidraz II (CA II) enzim aktivitelerine olan etkileri in vitro olarak incelendi.Aktivite ölçümleri saf olarak temin edilen insan eritrosit karbonik anhidraz II ve Glukoz 6 Fosfat dehidrogenaz enzimleri kullanılarak gerçekleştirildi. Karbonik Anhidraz için hem esteraz hem de hidrataz aktiviteleri ölçüldüAktivite ölçümleri sonucunda, CZ nin CA II aktivitesini ve G6-PD aktivitesini inhibe ettiği gözlendi ve bu enzim inhibisyonlarının CZ nin anemi oluşturma mekanizmalarında önemli olabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Investigation of the effects of Ciglitazone on enzyme activities of glucose 6 phosphate dehydrogenase and carbonic anhydrase IICiglitazone is a hypoglycemic compound belonging to thiazolidinediones class. It also causes anemia like other thiazolidinediones. In this study, effects of ciglitazone on in vitro activities of carbonic anhydrase and glucose 6 phosphate dehydrogenase which have significant roles in maintaining the erythrocyte function and integrity were investigated.The activity mesurements were performed by using pure human erythrocyte carbonic anhydrase II and glucose 6 phosphate dehydrogenase. Both hydratase and esterase activities were determined for carbonic anhydrase II.After the activity mesurements, it was seen that ciglitazone inhibited both carbonic anhydrase and glucose 6 posphate dehydrogenase activities and it was concluded these enzyme inhibitions may be important to explain the mechanism of anemia caused by ciglitazone