Radyoterapi uygulanan pelvik malign tümörlü hastalarda profilaktik oral glutamin kullanımının yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of oral glutamine usement to the quality of life at the radiotherapy applied patients which have malingn tumors at the pelvic region
- Tez No: 266694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ÖZYİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, Glutamin, Yaşam Kalitesi, Radiotherapy, Glutamine, Quality of Life
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Prospektif olarak planlanan bu çalışma protokolünde pelvik alana Radyoterapi (RT) uygulanan hastalarda proflaktik oral glutamin takviyesinin erken dönem yaşam kalitesi üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışmaya alınan tüm hastalar RT'nin başladığı ilk günden itibaren RT bitimine kadar her gün (hafta sonu dahil olmak üzere) günde 3 kez eşit dozlarda 10 gram (3x10 gr, 30gr/gün) oral yoldan glutamin takviyesi almıştır. Hastaların yaşam kalitesi EORTC QLQ C30 genel yaşam kalitesi ve EORTC QLQ CR 38 kolorektal yaşam kalitesi anketleri ile değerlendirilmiştir. Hastalar belirlenen anketlerle RT başlangıcında (0.gün), RT ortasında (RT'nin 13-14.günü) ve RT sonunda (RT'nin 25-28.günü) olmak üzere 3 kez değerlendirilmiştir. Çalışmaya toplam 24 olgu alınmıştır. Çalışmaya alınan 24 hastanın 9'u erkek 15'i kadındır. Olguların yaşları 40-70 (ortanca, 55.5 yaş) arasında değişmektedir. Hastaların 10'u rektum kanseri, 6'sı serviks kanseri, 6'sı endometrium kanseri ve 2'si prostat kanseri tanılarına sahiptir. Radyoterapi 1.8-2 Gy günlük fraksiyonlarla pelvik box tekniği ile 4 alandan toplam 45-50.4 Gy olacak şekilde verilmiştir. Dokuz hastaya konvansiyonel RT uygulanırken 15 hastaya 3 boyutlu planlama sonrasında konformal RT uygulanmıştır. RT süresince eş zamanlı olarak 10 hastaya 5-Fluorourasil (5-FU) ve 6 hastaya da sisplatin kemoterapisi verilmiştir. RT öncesinde 18 hastaya pelvik bölgeye yönelik cerrahi girişim yapılmıştır. Olguların global QLQ C-30 ve CR-38 skorları değişiminde anlamlı bir fark saptanmamıştır. Çalışma sonunda RT süresince eş zamanlı sisplatin ve 5-FU kemoterapisi uygulanan serviks kanseri ve rektum kanseri tanılı hastaların yaşam kalitesi, eş zamanlı kemoterapi almayan endometrium kanseri ve prostat kanseri tanılı hastalara göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. 60 yaş ve üzerindeki hastalarda yaşam kalitesi 60 yaş altındakilere göre daha düşüktür. Konformal RT ve konvansiyonel RT'nin yaşam kalitesini etkilemeleri açısından aralarında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç olarak bu prospektif çalışmada literatürde ilk kez pelvik radyoterapi uygulanan hastalarda proflaktik oral glutamin kullanımı ile birlikte yaşam kalitelerinin tedavi süresince değişmediğini saptadık.
Özet (Çeviri)
In this prospective study, we evaluated the quality of life in patients with pelvic malignancies receiving prophylactic oral glutamine during pelvic radiotherapy (RT). All patients have received oral glutamine tree times at equal daily doses (30g/day) from the first day of the study to the end of RT (including weekends). The quality of life was assessed with EORTC QLQ C30 global health and EORTC QLQ CR 38 colorectal quality of life modules at the beginning of RT (Day 0), at the middle (13-14.day) and at the end of the RT (25-28. day). A total of 24 patients were included in this prospective study. The median age was 55.5 years (Range, 40-70 years). There were 9 male and 15 female patients. Ten patients had a diagnosis of rectum ca., 6 had cervix ca., 6 had endometrium ca. and 2 had prostate carcinoma. A total dose of 45-50.4 Gy external RT with 1.8-2 Gy daily fractions was delivered with pelvic box technique. Conventional technique was used in 9 patients, whereas 3-dimensional conformal technique was preferred in 15 patients. Ten patients received 5-FU, and 6 patients received cisplatin chemotherapy concurrently with RT. Prior to RT, 18 of the patients had pelvic surgery. We did not find any significant change in global scores of QLQ C30 and CR38 of all patients receiving prophylactic oral glutamine during pelvic RT. The quality of life (QOL) of in patients receiving concomitant cisplatin and 5 FU chemotherapy was significantly lower compared to patients, which did not receive concomitant chemotherapy. The QOL was also lower in patients older than 60 years compared to younger patients. There were no significant difference with regard to RT technique. To the best of our knowledge, this prospective study is the first one demonstrating no significant change in QOL of patients receiving prophylactic oral glutamine during pelvic RT.