Myelodisplastik sendrom hastalarında T regülatör hücrelerinin durumunun araştırılması
Investigation of the situation of T regulatory cells in the myelodysplastic syndrome patients
  1. Tez No: 266745
  2. Yazar: SEÇİL DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN TİMURAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Myelodisplastik Sendrom, Treg, FoxP3, Myelodisplastic Syndrome, Tregs, Foxp3
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Myelodisplastik Sendromlar, sitopeni veya sitopeniler, bir veya birden fazla majör myeloid hücre serisinde displazinin olduğu inefektif hematopoezle karakterize akut myeloid lösemi riskinin arttığı bir grup hematopoetik kök hücre hastalığıdır. MDS hematopoetik kök hücrelerin olgunlaşma aşamasında ortaya çıkan proliferasyonundaki çeşitli bozukluktan kaynaklanan kemik iliği hastalığıdır. Hücrelerde morfolojik anormaliteler, displastik değişiklikler vardır. MDS'in sebebi tam olarak bilinmemektedir. MDS genellikle yaşlı bireylerde meydana gelir. İmmünolojik, genetik, çevresel faktörlerin ve bazı alkilleyici ajanların hastalığa neden olduğu düşünülmektedir.Regülatör T hücreler, otoimmün hastalıkları önleyen hücrelerdir. Treg'ler immün cevapta rol oynayan diğer hücrelerin fonksiyonlarını inhibe ederek immün cevabı kontrol edebilirler. Foxp3, Treg'lerin gelişimlerini ve fonksiyonlarını düzenleyen bir transkripsiyon faktörüdür. Foxp3, doğal Treg hücreleri için özel bir aktivasyon belirtecidir. CD4+CD25+ Treg hücreler otoimmün hastalıklarda önemli role sahiptirler.MDS immün sistemin otoimmün bozuklukları etkilediği, bazı alt gruplarında immünsupresif tedaviden fayda sağlandığı bilinen bir hastalıktır. Bu çalışmada bizim amacımız (otoimmün bozukluğun eşlik edebildiği“pre malign”kabul edilen bir grup hastalığı oluşturan) MDS'de kemik iliği ve periferik kan Treg hücrelerin etkilenip etkilenmediğini MDS alt gruplarına göre ayırırak göstermektir. Ayrıca hastalarda ve sağlıklı konrol grubunda baskılayıcı CD3, yardımcı CD4 ve sitotoksik CD8 gruplarını araştırdık. MDS hastaları ile sağlıklı kontrollerin perifer Treg hücre yüzdeleri karşılaştırıldığında MDS hastalarında daha yüksek bulunmuştur fakat istatistiksel analiz sonucunda anlamlı bir fark bulunmamıştır. MDS hastalarını risk grubuna göre 2'ye ayırarak sağlıklı kontrollerle karşılaştırdığımızda perifer Treg hücre yüzdelerinin 2.grupta 1.gruba göre daha yüksek olduğu, sağlıklı kontrollerde ise 1. ve 2. gruptan daha düşük olduğu bulunmuş ancak istatistiksel analiz sonucunda anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. MDS 1.grup ve 2.gruptaki hastaların kemik iliği Treg hücre yüzdeleri karşılaştırıldığında 2.grupta daha yüksek olduğu bulunmuş fakat istatistiksel analiz sonucunda anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. MDS 1.grup ve 2.gruptaki hastalar ile sağlıklı kontrollerin perifer CD3+, CD4+ ve CD8+ T hücre yüzdeleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. MDS 1.grup ve 2.gruptaki hastaların kemik iliği CD3+, CD4+ ve CD8+ T hücre yüzdeleri karşılaştırıldığında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The Myelodisplastic Syndromes are a group of clonal haematopoietic stem cell diseases characterized by cytopenia or cytopenias, dysplasia in one or more of the major myeloid cell lines, ineffective haematopoiesis, and an increasing risk of development of acute myeloid leukaemia. The Myelodisplastic Syndromes are a bone marrow disease resulting from the defects in proliferation during development and maturation of stem cells. Cells contain morphologic abnormalities, dysplastic features. The cause of MDS is not known accurately. MDS occur principally in older adults. It is accepted that immunologic, genetical, and environmental factors and some alkilizing agents may cause the disease.Regulatory T cells are the cells that block resist autoimmune diseases. Tregs can control the immune response by inhibiting the functions of other cells involved in immunologic functions. FoxP3, which is a transcription factor, regulates the development and functions of Tregs. FoxP3, is an activation marker of natural Tregs. CD4+CD25+ Treg cells have an important role in autoimmune diseases.MDS is known as a disease effecting immune system, auto immune defects and can be recuperated by immune suppressive treatment in some subgroups of disease. In this study, our aim is to show by dividing MDS into subgroups whether the bone marrow tregs and periferic treg cells in MDS, a group of diseases accepted `pre malign? and seen with autoimmune defects, are affected or not. Moreover, suppressor CD3, helper CD4, and cytotoxic CD8 subgroubs in patients and control groups were searched. When percentages of perifer Treg cells of MDS patients and healthy controllers were compared, it was found to be higher in the former but there wasn?t a significant difference in the outcomes of the statistical analysis. When we compared MDS patients to healthy controllers by dividing into two in terms of risk groups, percentages of perifer Treg cells is higher in the second group than that in the first group whereas in healthy groups it is lower than that in the first and second grou ps; however, it was discovered that there wasn?t a significant difference in the outcomes of the statistical analysis. When percentages of bone marrow Treg cells in the first and second group of MDS patients were compared, it was found to be higher in the second group but it was found out that there wasn?t a significant difference in the outcomes of the statistical analysis. When percentages of perifer CD3+, CD4+ and CD8+ T cells of MDS patients of first and second groups and healthy group were compared, it was discovered that there wasn?t a significant difference in the outcomes of the statistical analysis. When percentages of bone marrow CD3+, CD4+ and CD8+ T cells between MDS patients of first and second groups were compared, it was found out that there wasn?t a significant difference in the outcomes of the statistical analysis, either.