Polikistik over sendromlu kadınlarda Nesfatin'in plazma düzeylerinin araştırılması
Evaluation of plasma nesfatin levels in women with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 266874
  2. Yazar: RULİN DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGİN GÜRATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, nesfatin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Polikistik over sendromu (PKOS) reprodüktif dönemdeki kadınların %5-10'unda görülür ve sıklıkla hirsutizm, obezite, insülin rezistansı ve hiperandrojenemi ile karekterizedir.Son zamanlarda keşfedilen bir hormon olan nesfatin enerji balansı,glukoz metabolizması, obezite ve muhtemelen gonadal fonksiyonlar üzerine etki etmektedir.Bu çalışma: PKOS'lu kadınlarda plazma nesfatin düzeylerinin sağlıklı kontrollere göre değişiklik gösterip göstermediğini; ve bu peptidle gonadotropinler, androjenler, insülin, insülin rezistansı ve lipid profili arasında ilişki olup olmadığını tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir.Çalışmaya 30 PKOS'lu ve 30 sağlıklı kadın dahil edildi. Nesfatin, gonadotropinler, androjenler, 17-hidroksi-progesteron, seks hormonu bağlayıcı globülin, glukoz, insülin ve kan lipidlerinin serum düzeyleri ölçüldü.Polikistik over sendromlu kadınların plazma nesfatin düzeyleri (0.88±0.86 ng/ml) kontrol grubundan (2.22±1.14 ng/ml) anlamlı düzeyde düşük bulundu (p0.05).Sonuç olarak, PKOS'lu kadınlardaki plazma nesfatin düzeyleri kontrol grubuna oranla düşük bulunmuş olup bu hormonun PKOS gelişimine katkıda bulunan faktörlerden biri olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Polycystic ovary syndrome (PCOS) is seen in 5-10% of the women at the reproductive age and is characterized by hirsutism, obesity, insulin resistance and hyperandrojenism.Nesfatin, a recently discovered hormone, has an effect on energy balance, glucose metabolism, obesity, and possibly gonadal functions.This present study was designed to exhibit whether plasma nesfatin levels differ in women with PCOS compared with healthy controls; and whether there is a relationship between this peptid and the basal levels of gonadotrophins, androgens, insulin, insulin resistance as well as lipid profiles.30 women with PCOS and 30 healthy ones were enrolled in this study.