İşitme engelli çocuk ve adölesanların sağlık durumlarını etkileyen etmenlerin belirlenmesi
Identificaiion of factors influencing health status hearing impaired children and adolescents
- Tez No: 266925
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE YILDIRIM SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İşitme engelli, çocuk, Çocuk Sağlığı Anketi, sağlık, Hearing impaired, children, Child Health Questionnaire, health
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu tanımlayıcı çalışma, 6-18 yaş işitme engelli çocuk ve adölesanların genel sağlık durumlarını etkileyen etmenleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Araştırmanın örneklemini, İzmir' de işitme engellilere yönelik eğitim veren iki ilköğretim okulu (Tülay Aktaş İşitme Engelliler İlköğretim Okulu, Şehit Oktay Ardıç İşitme Engelliler İlköğretim Okulu) ve bir çok programlı lisede (Mert Öztüre İşitme Engelliler Meslek Lisesi) eğitim gören toplam 106 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, Çocuk Sağlığı Anketi (ÇSA) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ?Bağımsız gruplarda iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi ve tek yönlü varyans analizi? kullanılmıştır.Bulgular: Çocuk ve adölesanların ÇSA puan ortalamaları şu şekildedir: Genel sağlık 82.7±29.9, Fiziksel fonksiyon 87.6±20.5, Emosyonel/ davranışsal rol 84.5±21.9, Fiziksel rol 84.6±23.9, Beden ağrısı 85.7±18.9, Davranış 79.5±17.6, Mental sağlık 71.4±20.2, Özsaygı 84.3±19.9, Genel sağlık algısı 61.4±18.7, Sağlıkta değişim 4.0±1.0, Aileye emosyonel etkisi 59.7±28.2, Aileye zaman etkisi 86.0±21.9, Aile aktiviteleri 83.5±20.3, Aile bağlılığı 69.0± 26.7, Fiziksel sağlık 47.4±10.2, Psikolojik sağlık 49.4±9.5.Adölesanlar ile 6-12 yaş grubundaki çocuklar arasında, fiziksel fonksiyon (p=0.028), davranış (p=0.000), mental sağlık (p=0.014), genel sağlık algısı (p=0.013), aileye zaman etkisi (p=0.002), aile aktiviteleri (p=0.048), fiziksel (p=0.026) ve psikolojik sağlık (p=0.006) puan ortalamalarında; ailedeki çocuk sayısına göre, fiziksel rol (p=0.000) , aile bağlılığı (p=0.024) ve fiziksel sağlık (p=0.016) puan ortalamalarında; annelerin eğitim düzeyine göre, beden ağrısı alt ölçeğinde (p=0.012); ekonomik duruma göre, fiziksel rol - sosyal sınırlanmalar alt ölçeğinde (p=0.027) istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur.Sonuç: Bu çalışmada genel olarak çocuk ve adölesanların sağlık durumunun olumlu olduğu tespit edilmiştir. Sağlık düzeyini etkileyen etmenler ise; yaş, kardeş sayısı, anne eğitim düzeyi ve sosoyoekonomik düzey olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This descriptive study was conducted to identify factors that affect general health status 6-18 years of hearing impaired children and adolescents.Method: Sample of the survey, training in İzmir, for the hearing impaired two primary schools (Tülay Aktaş Hearing Impaired Elementary School, Şehit Oktay Ardıç Hearing Impaired Elementary School) and a training program in high school (Mert Öztüre Vocational School for the Hearing Impaired) of 106 students has created. Research data was collected using Child Health Questionnaire (CHQ). Data for evaluating“T-test and one-way analysis of variance”was used.Results: CHQ mean scores of children and adolescents are as follows: general health 82.7 ± 29.9 Physical function 87.6 ± 20.5, emotional / behavioral role 84.5 ± 21.9, physical role 84.6 ± 23.9, body pain 85.7 ± 18.9, 79.5 ± 17.6 Behavior, Mental health 71.4 ± 20.2, self-esteem 84.3 ± 19.9, general health perception 61.4 ± 18.7, difference 4.0 ± 1.0 in Health, Family emotional impact of 59.7 ± 28.2, Family time effect 21.9 ± 86.0, Family activities 83.5 ± 20.3, 69.0 ± 26.7 family commitment, physical health 47.4 ± 10.2, psychological health 49.4 ± 9.5.Among adolescents and 6-12 age group children, physical function (p=0.028), behavior (p=0.000), mental health (p=0.014), general health perception (p=0.013), family time effect (p=0.002), family activities (p=0.048), physical (p=0.026) and psychological health (p=0.006) mean scores; in the family according to the number of children, physical role (p=0.000), family commitment (p=0.024) and physical health (p=0.016) scores in average; according to educational level of mothers, bodily pain subscale (p=0.012); according to economic status, physical role - social restrictions subscale (p=0.027) statistically significant differences were found.Conclusion: In order to identify factors that affect levels of health hearing impaired children and adolescents that made this work in general health status of children and adolescents were found to be positive. Factors affecting the level of health, age, number of siblings, education level of mother, and social ? economic level is determined as.