Ratlarda direkt ve uzak iskemik ön koşullamanın renal iskemi reperfüzyon hasarı üzerine etkileri
The effects of the direct ischaemic preconditioning and remote ischaemic preconditioning on renal ischaemia reperfusion injury in rats
- Tez No: 267151
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERT AKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Böbrek, reperfüzyon hasarı, iskemik ön koşullama, Kidney, reperfusion injury, ischaemic preconditioning
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Şok, böbrek transplantasyonu, kısmi nefrektomi, kardiyopulmoner bypass, sepsis, ürolojik girişimler ve hidronefroz gibi çeşitli klinik durumlarda, böbrek kan akımının durması sonrası böbrekte iskemi; kan akımının yeniden sağlanması ile reperfüzyon ortaya çıkmaktadır. İskemi reperfüzyon hasarını azaltmak amacıyla kullanılan yöntemlerden biri iskemik ön koşullamadır. Bu çalışmanın amacı rat renal iskemi reperfüzyon (İR) modelinde tek taraflı alt ekstremiteye uygulanacak uzak iskemik ön koşullama (UİÖK) ile böbreğe uygulanacak direkt iskemik ön koşullamanın (DİÖK) etkilerinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: DEÜTF Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu onayı alındıktan sonra ağırlıkları 250-300 g arasında değişen 28 adet erkek Wistar Albino rat 7'şerli 4 gruba ayrıldı. Tüm gruplara genel anestezi altında laparatomi uygulandı ve sol renal pedikül diseke edildi. Grup I (Sham Grubu, n=7): Laparatomi ve sol renal pedikül diseksiyonundan sonra başka bir işlem yapılmadan batın kapatıldı. Grup II (İR, n=7): Sol böbreğe 45 dakika böbrek iskemisi sonrası 4 saat reperfüzyon uygulandı. Grup III (DİÖK+İR, n=7): Sol böbreğe uygulanan 4 döngü iskemik ön koşullama sonrası böbrekte iskemi reperfüzyon gerçekleştirildi. Grup IV (UİÖK+İR , n=7): Sol arka bacağa uygulanan 3 döngü iskemik ön koşullama sonrası sol böbrekte iskemi reperfüzyon oluşturuldu. Tüm gruplarda ratların anestezi süresi eşit tutuldu, histopatolojik değerlendirme için sol böbrek çıkarıldıktan sonra ratlar sakrifiye edildi.Bulgular: Böbrek histopatolojik hasar skoru sham grubunda diğer gruplara göre anlamlı düşük bulundu. İskemi reperfüzyon grubundaki hasar skorları DİÖK+İR ve UİÖK+İR gruplarının skorlarından yüksek saptandı. Uzak İÖK+İR grubunda ise eritrosit ekstravazasyonu skoru DİÖK+İR grubunun skorundan anlamlı olarak daha düşük bulundu.Sonuç: Bu çalışmada UİÖK ve DİÖK'nin böbrek İR hasarını azalttığı, UİÖK'nin ise DİÖK'ya göre daha etkili olduğu gösterilmiştir. Bu olumlu etkinin klinik ve deneysel çalışmalar ile ayrıntılandırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: Cessation of renal blood flow causes renal ischaemia and restoration of blood flow causes reperfusion in several clinical conditions like shock, renal transplantation, cardiopulmonary bypass, sepsis and urological procedures as partial nephrectomy. One of the methods that can be used to prevent ischaemia reperfusion (IR) injury is ischaemic preconditioning. The aim of this study was to evaluate the effects of remote and direct ischaemic preconditioning (RIP and DIP) in the rat renal IR injury model.Materials and Methods: After obtaining approval from the Instutional Ethics Committee, 28 Wistar Albino male rats weighing approximately 250-300 g were divided into 4 groups. Laparotomy and left renal pedicle dissection were performed to all groups under general anaesthesia. Group I(Sham, n=7): Laparotomy and left renal pedicle dissection were performed but nothing else was done. Group II (IR, n=7): After 45 minutes of left renal pedicle occlusion, 4 hours of reperfusion was performed. Group III (DIP+IR, n=7): After 4 cycles of ischemic preconditioning applied to left kidney, renal IR was performed. Group IV (RIP+IR, n=7): After 3 cycles of ischemic preconditioning applied to left hind leg, renal IR was performed. Durations of anaesthesia were equal in all groups. All rats were sacrificed and the left kidney was processed for conventional histopathology.Results: The histopathological injury score of kidney was significantly lower in the sham group compared with the other groups. The injury score of IR group was significantly higher than the DIP+IR and RIP+IR groups. In RIP+IR group, injury score for erythrocyte extravasation was found significantly lower than the DIP+IR group.Conclusions: In the present study, it was demonstrated that both DIP and RIP decreased renal IR injury but RIP was found more effective than DIP. This protective affect needs more detailed further experimental and clinical studies.