Pankreatikobiliyer patolojilerde manyetik rezonans kolanjiopankreatografinin tanısal değeri ve gözlemciler arasındaki uyumun değerlendirilmesi
Diagnostic value of Magnetic Resonance Cholangiopancreatography (MRCP in pancreatobiliary pathologies and evaluation of consistency between observers
- Tez No: 267150
- Danışmanlar: PROF. OĞUZ DİCLE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Magnetic resonance cholangiography, pancreatobiliary pathologies, choledocholithiasis, ERCP, PTC
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Çalışmamızda, sık görülen pankreatobilier patolojiler için MRKP yönteminin etkinliğinin değerlendirilmesi ve gözlemciler arası uyumun irdelenmesi amaçlandı. Bu amaçla 345 MRKP tetkiki , incelemelerin kalitesi, safra yollarının görünürlüğü ve pankreatikobiliyer sistem patolojileri açısından retrospektif olarak değerlendirildi. Sonuçlar bir gastroenterolog tarafından belirlenen gold standart yöntem (ERKP, PTK, operasyon, EUS, klinik izlem gibi) ile karşılaştırıldı.Gözlemciler arasında normal olguların ayırtedilmesi ile kolelityazisin, koledokolitiazisin, kitle varlığının ve akut pankreatitin saptanmasında mükemmel derecede uyum; akut kolesistitin saptanmasında iyi derecede uyum; izole safra yolu dilatasyonunun, kronik kolesistitin, safra yollarında benign darlığın ve kronik pankreatitin saptanmasında orta derecede uyum saptandı.MRKP'nin duyarlılığı ve seçiciliği sırasıyla ; normal bulguların saptanmasında %85,4 ve %89,3; kolelityazisin saptanmasında %90,0 ve %97,8; akut kolesistitin saptanmasında %74,2 ve %98,4; koledokolitiazisin saptanmasında %57,6 ve %99,0; safra yollarında benign darlığın saptanmasında %46,7 ve %98,5; kitle saptanmasında %72,7 ve %97,2; akut pankreatitin saptanmasında %63,6 ve %99,7 ve kronik pankreatitin saptanmasında % 57,1 ve %99,1 olarak bulundu. Artefakt 1 ve 2 arasında gözlemciler arası uyumda ve duyarlılıkta belirgin azalma saptandı.Sonuç olarak MRKP, başta kolelitiazis, koledokolitiazis, pankreatikobiliyer sistem kaynaklı kitleler, akut kolesistit, akut pankreatit ve kronik pankreatit gibi patolojiler olmak üzere pankreatikobiliyer patolojilerin değerlendirilmesinde güvenle ve etkin olarak kullanılabilir. Bununla birlikte taş boyutu ve lokalizasyonu ile ilişkili olarak koledokolitiazis olgularında ve darlıkların saptanması ile bening-malign ayrımının yapılmasında MRKP'nin daha az duyarlılığa sahip olduğu ve incelemelerin kalitesinin tanıya olumsuz etkileri gözardı edilmemelidir.Anahtar sözcükler : Manyetik rezonans kolanjiografi, pankreatikobiliyer patolojiler, koledokolitiazis, ERKP, PTK.
Özet (Çeviri)
In study it was aimed to consider the consistency between observers and effectivity of MRCP method for common pancreatobiliary pathologies. For this purpose, 345 MRCP examinations were considered for the quality of examinations, visibility of biliary trails and the pathologies of pancreatobiliary system, retrospectively. Results were compared by gold standard methods (ERCP; PTC, operation, EUS, clinical monitoring, etc.) that were considered by a gastroenterologist.By the differentiation of normal patients between observers: cholelithiasis, perfect consistency in the determination of acute pancreatitis and presence of a mass; a good consistency in the determination of acute pancreatitis; a mild consistency in the determination of isolated biliary trail dilatation, chronic cholesistitis, benign stricture in biliary trails and in chronic pancreatitis, were considered.Sensitivity and specifity of MRCP was found: 85.4% and 89.3% in determinaiton of normal cases; 74.2% and 98.4% in determination of acute cholesistitis; 90.0% and 97.8% in determination of cholelithisis; 57.6% and 99.0% in determination of choledocholithiasis; 46.7% and 97.2% in determination of benign restriction in biliary trails; 72.7% and 97.2% in determination of mass; 63.6% and 99.7% in determination of acute pancreatitis 57.1% and 99.1% in chronic pancreatitis, respectively. A significant reduction was determined in consistency between observers and specifity in artefact 1 and 2.As a result, MRCP may be used first of all in the determination of cholelithiasis, choledocholithiasis, masses of pancreatobiliary system, acute cholesistitis, acute pancreatitis and chronic pancreatitis, and pancreatobiliary pathologies, effectively and confidently. Nevertheless, a sufficient attention should be paid for the negative effect of quality of examinations and less sensitivity of MRCP in the differentiation of benign-malign and determination of restrictions and in cholelithiasis cases relation with the size of stone and its localization.