İstanbul ilindeki iş yerlerinde yöneticilerin rekreasyon kavramı ve uygulamalarına bakış açılarının değerlendirilmesi
Managers percpectives about workplace rekreation in Istanbul avaluations of applications
  1. Tez No: 267568
  2. Yazar: HANDE EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÜMİT KESİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Rekreasyon, İş Yeri Rekreasyonu, Rekreasyon, Human Resources, Recreation, Workplace Recreation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışma hayatı, yaşamımızın büyük bir kısmını kapsamaktadır. Yoğun çalışma saatleri ve stres bireyin hem çalışma yaşamını hem de özel yaşamını etkilemektedir. Bireyin mutluluğu ve iş yaşamı için yenilenmesine, serbest zamana ve bu serbest zamanda da yapmaktan haz duyacağı aktivitelere ihtiyacı vardır. Bu etkenleri göz önünde bulunduran işletmeler, iş yeri rekreasyonu aktiviteleri gerçekleştirmektedirler. Yapılan aktivitelerle hem bireyin mutluluğu, hem kuruma olan bağlılığı hem de stresten uzaklaşması gibi sayılabilecek pek çok amaç doğrultusunda yapılmaktadır.Bu çalışma çalışan şehirli bireyler için büyük öneme sahip olduğunu düşündüğümüz rekreasyon ve iş yeri rekreasyonu kavramlarının ne kadar bildiklerini, çalışmaya katılan yöneticilerin çalıştıkları kurumlarda iş yeri rekreasyonu aktivitelerinin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin, gerçekleştiriliyorsa nasıl yapıldığını ve yapılmıyorsa nasıl olması gerektiğini ortaya koymaya yönelik yapılmış bir çalışmadır.Çalışmanın evrenini İstanbul ilindeki yöneticiler, örneklem grubunu ise 100 orta ve üst kademe yönetici oluşturmaktadır. Yöneticilerin demografik bilgileri, yöneticilik bilgileri, rekreasyon ve iş yeri rekreasyonu kavramlarını nasıl tanımladıkları, uygulamaların nasıl yapıldığı ve nasıl olması gerektiğine yönelik sorulardan oluşan anket araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Uygulanan anketler iki bölümden oluşmaktadır. Demografik bilgilerin, yöneticilik bilgilerinin yer aldığı birinci kısımdan sonra iş yeri rekreasyonu uygulaması yapan ve yapmayan kurumlara ayrı ayrı sorular yöneltilmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, iş yeri rekreasyonu ve rekreasyon kavramları yöneticiler tarafından bilinmektedir. Ancak uygulama yapılan iş yerlerinde gerekli bütçe, istihdam ve tesisin bulunmadığı bu da istikrarlı ve uzun planlı aktiviteler yapılamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Kurumlarında iş yeri rekreasyon aktiviteleri olmayan yöneticiler ise konuya olumlu bakmakta olduklarını, aktiviteler organize edildiği takdirde katılacaklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study searches for the awareness of workplace recreation application of evaluations managers? in the city of Istanbul. Also tries to identify if the work places own recreation activities or not and if they own recreation activities are being organized.A questionaire prepeared by researcher, is used. The questionare has two parts. First part includes the questioning of demografic information of the managers, their experiences, skills, their discription of recreation concept and their identification of work place recreation. Second part of the questionare includes the questions that identifies if work places recreation activities organizing or not. Also how they organize and how they plan activities.If work place employe recreation specialist, under what conditions these speacialist work. The last part of the questionare includes the questions concerning the workplaces which do not have recreation activities.Managers in Istanbul is the environment of the study and 100 of them is sample of the study.100 questionaire were distributed randomly the managers of work places in the city of Istanbul. We received 75 of them back. 61 questionares were evaluated during this study. Only large and middle scale companies were included in the study.The findings show that managers are informed about the concept of recreation and workplace recreational activities. On the other hand many workplaces do not have recreational facilities, many of them do not employ recreation specialist and majority of the managers are active in football activity. Managers whose company don?t have workplace recreation activities, point out that they expect to participate if activities organized.