Ameliyathanelerde flash sterilizasyon uygulama durumunun değerlendirilmesi
Analysis of compliance to principles of flash sterilization ın the operating room
- Tez No: 267607
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ŞELİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Flash Sterilization, Operating Room, Patient Safety, Surgical Site İnfection
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi' nin 1985 yılında yayınladığı rehberde; flash sterilizasyonun sadece cerrahi aletin hemen kullanılması gereken durumlarda uygulanması önerilmektedir (27, 44).Bu çalışma ameliyathanelerde flash sterilizasyon ilkelerine uyulma durumu ve uyulmama nedenlerini belirlenmek amacıyla yapıldı.Tanımlayıcı tipte olan bu çalışma 23.02.2009- 23.05.2009 tarihleri arasında İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi (FSMEAH)' nde uygulanan 134 flash sterilizasyon uygulaması ile yapıldı. Veriler 31 sorudan oluşan veri toplama formu ve katılımlı gözlem yöntemi ile toplandı, Statistical Package of Social Sciences (SPSS) 11.5 istatistik programında değerlendirildi.Araştırma sonucunda flash sterilizasyon uygulamalarının 54 (% 40.3)' ünde ?cerrahi aletlerin lümenlerinin temizleme solüsyonları ve sudan geçirme ile temizlenmesi ilkesine? uyulmadığı belirlendi. İşlemin kayıt edilme durumuna bakıldığında ise 128 (% 95.9)' inde ?flash sterilizasyon nedeni? parametresinin kayıt edilmediği belirlendi.Flash sterilizasyon uygulamalarında, en fazla oranda (n=107, % 79.9) gereksinim olan ve hazır bulunmayan set ya da alet nedeninden dolayı flash sterilizasyon uygulandığı belirlendi.Bu sonuçlara dayanarak, flash sterilizasyon ve kayıt ilkelerine tam olarak uyulmadığı, bu durumun flash sterilizasyonun doğru şekilde yapılmasının öneminin bilinmemesine bağlı olarak ortaya çıktığı söylenebilir.Anahtar Kelime: Ameliyathane, Cerrahi Alan İnfeksiyonu, Flash Sterilizasyon, Hasta Güvenliği.
Özet (Çeviri)
Center for Disease Control and Prevention' s book published in 1985; flash sterilization is recommended only for surgical instruments that will be used immediately (27, 44).The current study was performed to investigate compliance and not compliance to principles of flash sterilization in the operating room along with the common causes.The present descriptive study was performed between February 23, 2009 and May 23, 2009 on 134 flash sterilization practices in İstanbul Fatih Sultan Mehmet Research and Education Hospital (FSMEAH). Data were collected by data collection forms, comprised of 32 questions, via participant observation method. Statistical evaluation was carried out with SPSS 11.5 program.In our study, flash sterilization practices in the survey results 54 (40.3%) at the rate of ?the principle of cleaning of surgical instrument?s lumens with cleaning solution and rinsing? not followed. On the other side in record 128 (95.9%) of the practices ?reason for flash sterilization? was found to be undocumented.In flash sterilization practices, ?set or instrument which was from a previous surgery and need not be present? due was the maximum extent cause of flash sterilization practice (n=107, 79.9 %).Based on those results, we can say that principles of flash sterilization and record are not completely applied particularly when the importance of doing flash sterilization correctly is not well known.