Türk çocuklarında oturma yüksekliği ve oturma yüksekliği/boy oranlarının referans değerleri
References for sitting height and sitting height/height ratio for Turkish children
  1. Tez No: 267679
  2. Yazar: RÜVEYDE BUNDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜNÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: boy, oturma yüksekliği, oturma yüksekliği/boy oranı, persentil eğrisi, height, sitting height, sitting height/heightratio, percentile charts
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Çocuk Sağlığı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Endokrinolojisi ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Vücut oranları büyüme bozukluklarında tanı için yol göstericidir. Bu amaçla oturma yüksekliği (OY) ve OY/Boy oranları sıklıkla kullanılır.Bu çalışma klinik uygulamada kullanılabilecek OY ve OY/Boy oranlarının 6 ? 18 yaş Türk çocuklarının referans değerlerini saptamak amacı ile planlanmıştır.Gereç ve Yöntem : İstanbul'un sosyoekonomik düzeyi iyi semtlerindeki okullara devam eden ve izlenen 6-18 yaş 1100 erkek ve 1020 kız çocuğunda elde edilen boy uzunluğu ve oturma yüksekliği ölçümleri ile OY/Boy oranları değerlendirildi. Veriler kesitsel olarak analiz edildi ve denek sayısı yerine ölçüm sayılarından yararlanıldı. Buna göre tüm ölçüm sayısı kızlarda 5657, erkeklerde ise 6008 idi. Çocuk başına ortalama ölçüm sayısı ise 5.5 ? 3.3 idi. Ölçümler eğitimli elemanlar tarafından yapıldı. Verilerin incelenmesinde ve persentil eğrilerin hazırlanmasında LMS yöntemi kullanıldı.Bulgular : Altı-sekiz buçuk yaş arası oturma yüksekliği boyun % 55'i iken püberte yaşlarında düşmeye başlıyor ve 14 yaşında % 53'e iniyordu. Kız çocuklarda hem boy uzunluğu hem de OY 10-13 yaş arasında erkek çocuklardan daha fazla artış gösterirken,13 yaştan sonra erkek çocuklarda bu iki parametredeki artış kızlara göre ön plana geçiyordu.Sonuç: Kızlarda OY ve boy'un daha erken yaşlarda hızlanması, kızlarda pübertenin erkeklere göre daha erken başlamasına bağlıdır. Gerek kız gerekse erkek çocuklarımızda OY/Boy oranları prepubertal dönemde 0.55-0.56 iken püberte yaşlarında 0.53-0.52 değerlerine düşmektedir.Bu durum bize pubertal dönemde gövde uzamasındaki artışın , prepubertal dönemde ise bacak uzunluğundaki artışın ön planda olduğunu göstermektedir. Çalışmamızda Türk çocuklarının OY/Boy oranları Hollandalı çocuklara göre yüksek, Çinli çocuklara göre ise düşük bulundu ve bu ırksal farklılığa bağlandı. Sonuç olarak ülkelere özgü büyüme standartlarının önemi yadsınamaz. Bu çalışma ile 6-18 yaş Türk çocuklarının OY ve OY/Boy oranlarının referans değerlerini Türk hekimlerine klinik uygulama ve araştırmalarında kullanmaları için sunuyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: The determination of body proportions is an important part of the clinical evaluation of children with short stature. Sitting height(SH) and SH/Height ratio are commonly used for this purpose. This study aimed to create age references for SH and SH/Height ratio for Turkish children aged 6-18 years.Material and Mehods: Height, Sitting heght and SH/ Height measurements were obtained on 1100 boys and 1020 girls attending schools in relatively well off districts in Istanbul. The data were analysed cross-sectionally. The data set used to costruct the charts is based 6008 measurements for boys and 5657 for girls. Mean number of measurements per child was 5.5±3.3 in age group. All children were from well-to-do families and all were healthy. All measurements were done by trained personnel. The LMS method was used in the analyses and in the construction of the percentile charts.Results:The SH/Height ratio changed from 0.55 prepubertal to 0.53 in adolescence. The mean values of the height and SH in girls showed an increased between 10 and 13 years of age.Boys showed this increased in height and SH after the age 13 years.Conclusions:The earlier increased in height and SH in girls is probably associated with an earlier development of puberty in girls compared to boys. The deacreasing in SH/Height ratio in adolescence,indicating that in the prepubertal years growth occurs more in the limbs than in the trunk. We found that our referans lines for SH/Height ratio for age is lower than Chinese children and higher than Dutch children. The differences between our standards and others can be explained by a racial effect. The current trend in many countries is to produce their own local growth references for use in the clinic and in growth studies. We believe this chards, meet the need of many professionals in the assessment of the growth of individual children and in the diagnosis of growth problems.