Stromal Antijen 1 (STAG 1) geninin hücre proliferasyonu, transformasyonu ve DNA hasar yanıtındaki fonksiyonel rolünün belirlenmesi
Determining the functional role of Stromal Antigen 1 (STAG 1) gene in cell proliferation, transformation and DNA damage responses
- Tez No: 267699
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK KÖKSAL ERKİŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: STAG 1, tümör baskılayıcı genler, hücre proliferasyonu, STAG 1, Tumor suppressor genes, cell proliferation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Genler, aynı sınıftan (protein veya RNA) işlevsel ürünler şifreleyen, kalıtımın temel birimi olarak tanımlanan bölgelerdir. Bunlar aynı genom dizisinde tanımlanabilirler. Stromal Antijen 1 (STAG 1), kromozom çiftlerinin mitoz bölünmenin anafaz safasına kadar iğ aygıtına tutunmasını sağlayan kohesinin, altıbirimi olan SCC3'ü (sister chromatid cohesion) kodlar. Buna ek olarak, p53 bağımlı genler tanımlandığında STAG 1'in apoptozis ilişkili tümör supressör bir görevinin olduğu anlaşılmıştır. Geçmişte yapılan çalışmaların birinde de telomer yapısının korunmasında rolü olan telomer bağlayıcı protein TRF2'nin inaktive olduğunda STAG 1 geni silinmiş olan genlerden birisi olmuştur. Bundan dolayı da kromozom aberasyonlarına neden olmuş ve potansiyel tümör supressör bir gen görevi ile dikkat çekmiştir.Bu çalışmada, STAG 1 geninin hüce proliferasyonu, transformasyonu ve DNA hasar yanıtındaki fonksiyonu belirlenmek istendi. Öncelikle STAG 1'in hücrelerdeki salınımı incelendi. Sonra genin baskılanması ve aşırı ifadesi olduğu durumlarda hücrelerdeki değimlerin incelemek için shRNA ve cDNA oligonükleotidleri kullanıldı. Bundan sonra baskılama ve aşırı ifade deneyleri gerçekleştirildi. Ayrıca STAG 1 salımını incelemek için sağlıklı insanlar ve hepatoselüler karsinoma (HCC) hastalarından alımış karaciğer doku örnekleri üzerinde antikor boyama tekniği kullanıldı. Baskılama ve aşırı ifade deneyleri sonucunda başarılı klonlar gözlendi ve yapılan protein analizi deneyi ile doğrulandı. Antikor boyama yapılan dokularda bazı HCC'li ve sağlıklı dokularda STAG 1 ifadesi gözlenmesine rağmen bazılarında gözlenemedi. Kesin bir sonuca ulaşılabilmek için örnek sayısının artırılmasına karar verildi.STAG 1 geninin hücre proliferasyonu, transformasyon ve DNA hasar yanıtındaki fonksiyonunun araştırılması, tümör baskılayıcı özelliğinden dolayı özellikle kanser hastalarına uygulanacak olan gen tedavilerinde büyük katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Genes which can encode same class of funtional products ( proteins, RNA), are the regions called basic units of hereditary. They can be indentified in same genom sequence. STAG 1 is a protein coding gene, encodes SCC3, multi subunit complex of cohesin which ensures chromosome couples to be holded together on spindle apparatus until the begining of anaphase during mitosis. Addition to this, when p53 dependent genes are identified, it is understood that STAG 1 is a gene, has apoptosis related tümör suppressör role. In one of the previous studies, when telomer binding protein TRF2, has a role in protection of telomere structure, is inactivated, STAG 1 gene is one of the genes which was deleted. Therefore, it caused chromosomal abberations and drew attention with it?s potential tumor supressor activity.In this study, it was demanded to determine functions of STAG 1 in cell proliferation, transformation and DNA damage responses. First expression of STAG 1 wass analysed. Than for analysing changes in cells, shRNA and cDNA oligınucleotides were used. After that they were knocked down and overexpressed.Besides, antibody staining technic was used on tissue samples which were taken from healthy people and HCC patients to analyse STAG 1 expression. As a result of knock down and overexpression experiments, successful clones are observed and by protein analysis it was confirmed. Although on some of tissues , applied antibody staining, STAG 1 expression was onserved, on some of them, expression was not observed. For significant result, it is determied to increase sample numbers.Because of it?s tumor supressor feature, investigation of STAG 1 gene in cell proliferation, transformation and DNA damage responses will supplement to gene terapies which will be applied especially on cancer patients.