Endometriyum kanseri teşhisinde prolaktinin ve sitokinlerin serum değerlerinin diyagnostik tümör belirteci olarak araştırılması
Analysis of prolactin and the other hormons and cytokines for endometrial carcinoma as a diagnostic serum tumoral markers
- Tez No: 267761
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN BERKMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyal kanser, belirteç, prolaktin, eotaksin, e-selektin, Ca 125, Ca 19-9, Ca 15-3, Endometrial carcinoma, marker, prolactin, eotaxin, e-selectin, Ca 125, Ca 19-9, Ca 15-3
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Endometriyum kanserinin erken tanısında kullanılabilecek serum markerlarının araştırılması.Yöntem: 6 adet serum biyomarkerından oluşan bir panel (Eotaksin, E-Selektin, prolaktin, CA 125, CA19-9, CA 15-3) 65 endometriyum kanseri tanısı almış çesitli evredeki hastalarda çalışıldı. Ca 125, CA 15-3, Ca 19-9 ve prolaktin ameliyat sabahı alınan serum örneklerinde elektrokemilüminesan yöntemle E170 Modüler Sistemde ile çalışıldı. Eotaksin, E-selektin düzeyleri için ayrıca jelli tüpe alınan kan örnekleri 4000 rpm'de santrifiüj edilerek üst fazları ayrıldı ve çalışma gününe kadar -80 ºC'de saklandı ve sandviç enzim immunoassay (ELISA) yöntemi ile çalışıldı. Ve bu değerler endometrial histolojisi kanser olmayan 65 hastadan alınan serum örneklerinden elde edilen değerler ile anlamlı farklılık açısından değerlendirildi. İstatistiksel değerlendirmede, imgelenen değişkenlerin normal dağılıma uygunlukları Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirildi. İki grup ortalamalarının arasındaki farkın değerlendirilmesinde Mann-Whitney U testi kullanıldı.Bulgular: Çalışmamızda endometriyum kanserli hastaların serum prolaktin, eotaksin, e-selektin, Ca 15-3 ve Ca 19-9 seviyesi ile sağlıklı kontrol grubu arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Endometriyum kanserlilerde serum Ca125 değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek çıkmıştır.Sonuç: Serum Ca 125 seviyesi endometriyum kanserlilerde halen önemli marker olarak kullanılabilmektedir. Eotaksin ve e-selektinin serum değerleri endometriyum kanserlilerde anlamlı değişkenlik göstermemekle birlikte bu konuda ek çalışmalara ihtiyaç vardır. Prolaktin seviyesi endometriyum kanserlilerde yüksek olarak çıksa da istatistiksel olarak anlamlı bir parametre olarak saptanmamıştır. Bu konuda değerlendirme için geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To study serum biomarkers for early detection of endometrial carcinoma.Methods: A 6 serum biomarker panel (Eotaxin, E-Selectin, prolactin, CA 125, CA19-9, CA 15-3) is analyzed for 65 miscellaneous stages endometrial carcinoma diagnosed patients?serums, Ca 125, CA 15-3, Ca 19-9 and prolactin is analyzed in the sera of patients, which are taken in the morning of operation day by utilizing chemiluminescence E170 Modular System. For eotaxin and e-selectin, blood samples taken in jelly tube are centrifuged at 4000rpm, and supernatants are separated and freezed at -80 ºC until analyzing day and analyzed utilizing the ELISA technique. And these values are compared for significantly difference, with the serum consantrations of 65 patients, whose endometrial histological diagnosis is not endometrial carcinoma. Kolmogorov-Smirnov test is used for statistical assessment of variables?normal ranges. Mann-Whitney U test is used for assessment of the diffenrence of two groups means.Results: In our study, there is no significantly difference for the serum consantrations between two groups for prolactin, eotaxin, e-selectin, Ca 15-3 and Ca 19-9. In the endometrial carcinoma group, serum Ca 125 is significantly higher than the control group.Conclusions: Serum Ca 125 levels already can be used as an important marker for endometrial carcinoma. Although, eotaxin and e-selectin have not significant difference in endometrial cancer patients, there is need to more studies. Ever though, prolactin level is determined higher in endometrial carcinoma patients , it is not significantly different. Larger studies have to be made for evaluation of these biomarkers.