Postmenopozal vajinal kanamada Salin İnfüzyon Sonohisterografi'nin yeri
Saline infusion sonohysterography (SIS) in postmenopausal vaginal bleeding
  1. Tez No: 267850
  2. Yazar: SÜMEYRA NERGİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA DEMİRCAN SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Postmenopozal kanama, Salin infüzyon sonohisterografi, TVUSG, Histeroskopi, Postmenopausal bleeding, TVUSG, Saline infusion sonohysterography
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç ve Hipotez: Postmenopozal Kanama (PMK) nedeniyle histeroskopi (H/S) veya fraksiyone küretaj (F/C) yapılmış hastalarda transvajinal ultrasonografi (TVUSG), salin infüzyon sonohisterografi (SİS) ve H/S görüntüleme yöntemlerinin patolojik doku tanıları baz alınarak tanı uygunluk parametreleri hesaplanarak karşılaştırılmasıYöntem: Adnan Menderes Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine Ocak-Temmuz 2009 tarihlerinde menopoz sonrası kanama şikayetiyle başvurmuş 47 hasta retrospektif olarak çalışmaya alındı. Bu hastalara histereskopik biopsi veya fraksiyone küretaj yöntemleriyle endometrial örnekleme yapıldı. Müdahale öncesi TVUSG, SİS tüm hastalara uygulandı. TVUSG, SIS ve H/S'nin patoloji sonuçları baz alınarak sensitivite, spesifite, pozitif predikdif değer ve negatif prediktif değerleri hesaplanarak. karşılaştırıldı.Bulgular: TVUSG'nin tüm intrakaviter lezyonlar için sensitivite, spesifite, pozitif predikdif değer ve negatif prediktif değerleri sırasıyla %44.4, %25, %59.2, %25.9'dur. SİS'in tüm intrakaviter lezyonlar için sensitivite, spesifite, pozitif predikdif değer ve negatif prediktif değerleri sırasıyla %88.8, %60.7, %59.2, %89.4'tür. H/S'nin tüm intrakaviter lezyonlar için sensitivite, spesifite, pozitif predikdif değer ve negatif prediktif değerleri sırasıyla %100, %77.7, %80 ve %100'dür.Sonuç: SİS deneyimli ellerde postmenopozal kanamalı hastalarda uterin kavite değerlendirmesinde, basit, ucuz, kolay öğrenilen, hastanın anestezi almasını gerektirmeyen, komplikasyon oranları düşük, hasta tarafından tolere edilebilen oldukça etkin bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To calculate diagnostic accuracy parameters of transvaginal ultrasonography (TVUSG), saline infusion sonohysterography (SIS) and hysteroscopy (H/S) according to pathologic tissue examination results in patients to whom hysteroscopic biopsy or fractional curettage were done because of postmenopausal vaginal bleeding for uterine cavity assesment.Metods: 47 patients referred to Adnan Menderes University Hospital, Obstetric and Gynecology Clinic because of postmenopausal bleeding, during January-July 2009 were included in our study, retrospectively. Uterine cavity biopsies were done by fractione curettage or hysteroscopic ways. Before these biopsies, TVUSG and SIS were done to all patients. TVUSG, SIS and H/S results were compared according to pathology reports. Sensitivity, spesificity, positive and negative predictive values were calculated.Results: Sensitivity, specificity, positive and negative predictive values of TVUSG for all intracavitary patologies are respectively 44.4%, 25%, 59.2%, 25,9%. Sensitivity, specificity, positive and negative predictive values of SIS for all intracavitary patologies are respectively 88.8%, 60.7%, 59.2%, 89.4%. Sensitivity, specificity, positive and negative predictive values of H/S for all intracavitary patologies are respectively 100%, 77.7%, 80% and 100%.Conclusion: In experienced hands SIS is a cost effective ,simple, and effective diagnostic metod in patients with postmenopausal bleeding. Also it is easy to learn, does not need anestesia, has low complication rate, tolarable diagnostic metod.