Solunum yolu hastalığı olan çocuklarda gastroözofageal reflü sintigrafisinin değeri
Valuability of the gastroeosaphaeal scintigraphy in children with airway disease
  1. Tez No: 267849
  2. Yazar: HAMDİ AFŞİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP YÜREKLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: gastroözofageal reflü, gastroözofageal sintigrafi, solunum semptomları, gastroesofageal reflux, gastroesofageal scintigraphy, respiratory symptoms
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, solunum hastalığı tanısı alan bebek ve çocuklarda sintigrafik olarak gastroözofageal reflü varlığının tespit edilmesi ve hastaların tanı, yaş grubu, cinsiyet, semptom ve bulguları ile GÖR sıklıkları arasındaki ilişkiyi araştırmak hedeflenmiştir.Reaktif hava yolu hastalığı tanısı alan 72 hasta ve tekrarlayan solunum enfeksiyonu tanısı alan 41 hasta, toplam [113 hasta (65 erkek, 48 kız; yaş aralığı: 1 ay - 16 yaş, ortalama yaş: 6.76)] gastroözofageal reflü sintigrafileri retrospektif olarak değerlendirildi. Reaktif hava yolu hastalığı tanısı olan 72 hastanın 47'sinde (%65) ve tekrarlayan solunum enfeksiyonu tanısı alan 41 hastanın 29'unda (%70) reflü saptandı. Reaktif hava yolu hastalığı ve tekrarlayan solunum enfeksiyonu tanısı olan hastalarda reflü sıklığı yönünden istatiksel olarak anlamlı fark yoktu. Erkek ve kız hastalarda GÖR sıklıkları değerlendirildi. 65 erkek hastadan 48'inde (%74) ve 48 kız hastadan 28'inde (%58) GÖR pozitifliği tespit edildi. Erkeklerde daha sık görülmekle birlikte, cinsiyet ile GÖR varlığı arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Hastalar yaşlarına göre 3 gruba ayrıldı. Sırasıyla 0-2 yaş arası, 3-5 yaş arası ve 6-16 yaşları arasındaki gruplar, reflü sonuçlarıyla değerlendirildi. Sintigrafik olarak grup 1'de 20 hastanın 15'inde (%75), grup 2'de 23 hastanın 16'sında (70), grup 3'te 70 hastanın 45'inde (%64) sintigrafik olarak GÖR saptandı. Bu sonuçlara göre yaşın artması ile GÖR varlığının sıklığı azalmakla birlikte, yaş grupları arasında GÖR sıklığı yönünden istatiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Hastalarda sık rastlanan öksürük (%90), nefes darlığı (%48), hırıltılı solunum (%44), yüksek ateş (%38) ve burun akıntısı (%19) semptom ve bulguları ile GÖR arasındaki ilişki araştırıldı ve hastalarda sık rastlanan semptom ve bulgular ile GÖR arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p>0.05).Solunum hastalığı olan bebek ve çocuklarda GÖR'ün yüksek sıklıkla saptanması, bu hastalıkların etyopatogenezinde GÖR'ün önemli rolü olduğuna işaret etmektedir. GÖR'ün tespitinde sintigrafi; invaziv olmayan, pratik, fizyolojik, duyarlı ve güvenilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to detect the gastroesophageal reflux scintigraphically in infants and children with a diagnosis of respiratory disease and to investigate the relationship between the diagnosis, age group, gender, symptoms of patients and the incidence of gastroesophageal reflux.72 patients with the diagnosis of reactive airways disease (RAD) and 41 patients with the diagnosis of recurrent respiratory infection (RRI),[ totally 113 patients (65 males, 48 females, age range: 1 month - 16 years, age average: 6.76)] were included in the study. Gastroesophageal reflux scintigraphies of the patients were evaluated retrospectively. Reflux was detected in 47 (65%) of the patients with reactive airways disease and in 29 (70%) of the patients with recurrent respiratory infections. Reflux incidence was high in both patients groups. Gastroesophageal reflux was detected in in 48 (74%) of 65 male patients and 28 (58%) of 48 female patients. Reflux was more common in boys than girls. Patients were divided into 3 age groups as 0-2 years old, 3-5 years old and 6-16 years old respectively. Gastroesophageal reflux were detected scintigraphically in 15 (75%) of 20 patients in group 1, 16 (70%) of 23 patients in group 2 and in 45 (64%) of 70 patients in group 3. The incidence of gastroesophageal reflux decreases by the increasing age. But the difference between RAD and RRI patients, boys and girls, and age groups in terms of gastroesofageal reflux incidence was not significant statistically. The relationship between the reflux and the symptoms of common cough (90%), dyspnea (48%), wheezing (44%), high fever (38%) and nasal discharge (19%) was not significant either.High incidence of the gastroesophageal reflux in infants and children with respiratory diseases indicates that the gastroesophageal reflux has an important role in the etiopathogenesis of these diseases. Scintigraphy is a noninvasive, practical, physiological, sensitive and reliable technique in detecting gastroesophageal reflux in children.