Aydın ilinde gebelikte yaşanan sağlık sorunları ve yaşam kalitesi ile ilişkisi.
Health problems during pregnancy and their relationship with quality of life in the city of Aydın.
- Tez No: 267861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİYE KARAÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum öncesi bakım, gebelik, sağlık sorunları, yaşam kalitesi, Health problems, pregnancy, prenatal care, quality of life
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Araştırma Aydın ilinde gebelikte yaşanan sağlık sorunları ve yaşam kalitesi ile ilişkisinin incelenmesi amacı ile kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmaya Kasım 2009- Mayıs 2010 tarihlerinde Aydın il merkezi kentsel bölgede ikamet eden, gebeliğinin üçüncü trimestrinde olan, olasılıksız örnekleme yöntemi ile belirlenen 607 gebe alınmıştır.Araştırmanın verileri gebelerin tanıtıcı özelliklerinin ve araştırmanın bağımsız değişkenlerinin sorgulandığı anket formu, Sağlık Bakanlığı Risk Değerlendirme Formu, Beck Depresyon Envanteri ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, varyans analizi, t-testi, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, korelasyon ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır.Araştırma kapsamındaki gebelerin yaş ortalaması 27,42±5,04 idi. Gebelerin %99,8'i gebelikleri süresince herhangi bir sağlık sorunu yaşadıklarını, en fazla görülme sıklığına göre; sık idrara çıkma (%81,0), bulantı ve kusma (%66,1), mide yanması (%58,4) ve sırt ağrısı (%53,7) yaşadıklarını bildirmişlerdir. Gebelerin %16,1'inin yüksek depresyon riskinde olduğu, %14,8'inin sağlık sorunu nedeniyle hastaneye yattığı, %84,8'inin en az bir risk faktörü taşıdığı, %13,8'inin gebelikten önce cinsel sorunu bulunduğu ve %80,1'inin gebelik döneminde cinsel yaşamlarında değişiklik olduğunu saptanmıştır.Çoklu regresyon analizi sonucu, gebelikte yüksek depresyon riskinde olma, gebelik döneminde sağlık sorunu nedeni ile hastaneye yatma, sahip olunan yüksek risk sayısı, gebelikten önce cinsel sorunu olma ve gebelik süresince cinsel yaşamda değişiklik yaşama ile gebelerin yaşam kaliteleri arasında negatif ilişkinin olduğunu göstermiştir.Bu sonuçlara göre, doğum öncesi bakım hizmetlerinin planlanması ve sunumunda gebelerin yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin göz önünde bulundurulması ile anne ve bebek sağlığının gelişimine katkı oluşturulabilir.
Özet (Çeviri)
The present cross-sectional study was conducted in order to investigate the health problems during pregnancy and the relationship between these problems and quality of life in the city of Aydın. Between November 2009 and May 2010, 607 pregnant women in the third trimester, who were living in the urban region of Aydın City Center, determined by non-probability sampling method, were included in the study.The data of the study were obtained through a questionnaire investigating the independent study variables and the descriptive characteristics of the pregnant women, the risk assessment form of the Ministry of Health, the Beck Depression Inventory as well as the Short Form (SF)-36 quality of life scale. Descriptive statistics, variance analysis, t-test, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis test, correlation and multiple regression analysis were used for the evaluation of data.The mean age of the pregnant women was 27.42±5.04. 99.8% of the pregnant women reported a health problem during their pregnancies. The most frequent problem was polyuria (81.0%), followed by nausea-vomiting (66.1), heartburn (58.4%) and back pain (53.7%). Of the pregnant women, 16.1% were at high risk of depression, 14.8% were hospitalized due to health problems, 84,8% had at least one risk factor, 13.8% had sexual problems prior to pregnancy, and 80.1% experienced changes in sexual life during pregnancy.In multiple regression analysis, a negative correlation was determined between the quality of life of pregnant women and being at high risk of depression, being hospitalized due to health problems during pregnancy, having a high number of risk factors, having sexual problems prior to pregnancy and experiencing changes in sexual life during pregnancy.According to these results, consideration of the factors affecting the quality of life of pregnant women during planning and presentation of the prenatal care services, may contribute to the improvement of mother-and-child health.