Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde yoğunlaştırılmış ekspirasyon havasında dna tayini
Dna investigation in the ebc in non-small cell lung cancer
- Tez No: 267860
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET POLATLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KHDAK, yoğunlaştırılmış ekspirasyon havası, DNA, NSCLC, Exhaled Breath Condensate, DNA
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Uzun süreli karsinojenlere maruz kalınması genetik yapıda hasar oluşturarak hücre çoğalmasını kontrol eden genlerde değişikliklere yol açmaktadır. Mutasyonlar onkogenik genler ve/veya tümör baskılayıcı genlerde geliştiğinde tümör gelişimi için adım atılmış olur.Mutasyonların erken dönemde saptanması için kullanılabilecek materyallerden biri olan YEH tamamen noninvaziv ve hasta için herhangi bir risk oluşturmayan bir teknikle toplanır. YEH'ında genetik incelemelerin yapıldığı sınırlı sayıda çalışma vardır. Bu çalışmada, KHDAK olan ve kanser tanısı olmayan hasta gruplarında genetik açıdan YEH örneğinin araştırmaya yetecek düzeyde DNA içerip içermediğinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya küçük hücreli dışı akciğer karsinomu tanısı konulan 26 erkek hasta ve akciğer kanseri olmayan 20 erkek hasta alınması amaçlandı. YEH toplama işlemi yaklaşık 10-15 dakika süreyle, tidal volümde nefes alıp verirken Eco Screen- Jaeger cihazı ile yapıldı. Toplanan YEH'da invitek doku spin-colum DNA izolasyon kiti ile DNA izole edildi.KHDAK grubunda sürenin kısa olmasına rağmen DNA miktarı kanser olmayan gruba göre 2 kat daha fazla bulundu (p>0,05). Kanserli olan olgularda ise, endobronşiyal lezyon olan ve olmayan gruplar karşılaştırıldığında, endobronşiyal lezyonu olanlarda DNA miktarı daha az olarak bulunmuştur (p>0.05). Kanser grubunda DNA miktarı ile YEH toplama süresi, toplanan örnek miktarı ve ekspirasyon havası hacmi arasında da ilişki saptanmamasına karşın; kanser olmayan grupta DNA miktarı ile YEH toplama süresi arasında pozitif ilişki bulunmuştur.Bu durum kanser gelişme sürecinde akciğerlerde hücresel düzeyde meydana gelen patolojik değişikliklerle açıklanabilir. Bununla birlikte, kanser olmayan grupta YEH hacminin daha fazla olmasından kaynaklanan göreceli bir azalmadan da kaynaklanabilir. YEH'daki DNA kaynağının temel olarak akciğerlerde lokalize lezyonlardan ziyade, yaygın inflamatuar yanıta bağlı patolojik değişiklikler sonucu olduğu düşünülebilir. YEH örnekleri genetik incelemeleri yapabilecek düzeyde DNA materyali içermesi nedeniyle, risk gruplarında tarama amaçlı ve/veya tanı konulmuş olguların izleminde ve prognozunu değerlendirmede katkı sağlayabilecek yararlı, noninvaziv bir yöntem olarak düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Long-term exposure to carcinogens may lead to changes in the genes which control cell proliferation by the way of impairment in the genetic structure. When mutations develop on the oncogenic and/or tumor suppressor genes, it would be an initial step in the tumor development.EBC, one of the materials which is used to detect mutations in the early period, is collected by completely non-invasive a technique which has no risk for the patient. There are limited study which investigated the genetic examinations in the EBC. We aimed to investigate whether EBC samples are suitable for the detection of DNA or not in NSCLC and control patients.26 NSCLC patients and 20 male patients who had no lung cancer were included in the study. EBC procedure was performed by the help of Eco Screen- Jaeger device in 10-15 minutes during breathing at the tidal volume. DNA was isolated invitek tissue spin-column DNA isolation kit in the collected EBC.DNA amount was two fold high in the NSCLC group than non-cancer patients in spite of short time (p>0,05). However, in cancer group, when comparing the groups which had endobronchial lesion or hadn?t, DNA amount was found lower in patients who had endobronchial lesions than hadn?t (p>0.05). Although, there was no relationship between DNA amount and EBC collection time, collected sample amount and volume of expiration air volume in the cancer group, there was a positive relationship between DNA amount and EBC collection time in the non-cancer group.This may be explained by the pathological changes which occur at the cellular level in the lungs during cancer development process. However, it may also result from relative decrease which develops from redundancy of EBC volume in the non-cancer group. It may be considered that DNA source in EBC is the pathological changes of the systemic inflammatory response other than localized lesion in the lungs. Since detectable level of DNA is found to be in EBC samples, EBC may be considered as a non-invasive method in screening the risk groups and/or the follow-up prognosis in diagnosed patients.