Deneysel endometriozis modelinde siklooksijenaz inhibitörü olan deksketoprofen'in etkinliği
The effect of dexketoprofen, a cyclooxygenase inhibitor, on the experimental endometriosis in rats
  1. Tez No: 267915
  2. Yazar: İSMAİL KILIÇ.O.
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KÖKÇÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: endometriosis, rat, experimental model, dexketoprofen
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş ve Amaç:Bu Çalışmanın amacı, ratlarda deneysel olarak oluşturulan endometriozis odakları üzerine bir siklooksijenaz inhibitörü olan deksketoprofenin etkisini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem:Çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 19/08/2010?13/12/2010 tarihleri arasında yürütüldü. Wistar Albino soyundan 60 adet dişi erişkin rat kullanılarak deneysel endometriozis oluşturuldu. 6 hafta sonra 2. laparatomi ile implantlar değerlendirilerek, ratlar rastgele olarak 2 gruba ayrıldı. 1. gruba (kontrol grubu, n=30 ) , 0,1 cc sabah, 0,1 cc akşam olacak şekilde serum fizyolojik intramüsküler olarak 4 hafta boyunca uygulandı. 2. gruba (deney grubu, n=30) 4 hafta boyunca, sabah 0,1 cc'de 0,375 mg deksketoprofen ve yine akşam 0,1 cc'de 0,375 mg deksketoprofen içerecek şekilde intramüsküler uygulandı. Dört haftalık tedaviden sonra, implantların hacimleri, ağırlıkları ve histopatolojik özellikleri değerlendirildi. Histopatolojik incelemede gland miktarı (GM), stroma miktarı (SM), toplam skor (GM+SM) ve natural killer (NK) ekspresyonu değerlendirildi . İstatiksel değerlendirmede Student-t testi, Wilcoxon Signed Mean Ranks testi, non-parametric Mann?Whitney U testi, ve Regresyon-korelasyon analizi kullanıldı.Çalışmanın bulguları:Tedavi öncesinde implantların hacimlerinde, gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu (P< 0,05). İmplant hacimleri deney grubunda tedavi öncesine göre anlamlı olarak azalırken kontrol grubunda arttığı gözlemlendi. Tedavi sonrasında deney grubu kontrol grubuna göre kıyaslandığında implant hacim ve ağırlıklarında anlamlı azalma görüldü.Histopatolojik olarak değerlendirilen GM, SM, GM+SM deney grubunda kontrol grubuna göre anlamlı azalma oldu ( P0,05)Sonuç:Çalışmamızda deksketoprofen, tedavi etkinliğinin makroskopik bulgusu olan ektopik implant hacim ve ağırlıklarında anlamlı gerileme göstermiştir. Yine mikroskopik olarak endometriozisin etkinliğinin en önemli bulgusu olan gland miktarı (GM), stroma miktarı (SM) ve GM+SM'de anlamlı olarak azalma sağlamıştır.Anahtar kelime: endometriozis, rat , deneysel model, deksketoprofen
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this study is to evaluate the effect of dexketoprofen, a cyclooxygenase inhibitor, on the experimental endometriosis in rats.Study DesignThe study was executed in the Medical and Surgical Research Center of Ondokuz Mayıs University between 19 August 2010 - 13 December 2010. Experimental Endometriosis was consituted by using 60 female, sexually mature Wistar Albino rats. Six weeks later, the implants were examinated by second laparatomy and rats were divided randomly in to two groups. Dexketoprofen was given to experimental gruop (n=30) intramusculary (im) 0,75 mg/rat/day, equally divided to two doses of a day, in 0,1 cc solution which was diluated with salin, for four weeks. 0,1 cc salin solution was injected im to the control group (n=30) , for four weeks. After four weeks treatment period, the volumes, weights and histopathological properties of the implants were evatuated. In the histopathological assesment, gland activity (GA), stromal quantity (SM), total scores (GA+SM) and natural killer (NK) expressions where evatuated. The data were analyzed by Student-t test, Wilcoxon Signed Mean Ranks test, non-parametric Mann?Whitney U test and Regression-correlation tests.Results:The volumes of implants decreased in experimental group, on the other hand increases were seen in control group. The volumes and weights of implants were decreased in experimental group significantly compaired to the control group after treatment. The Histopathological assesment of GA, SM, GA+SM in experimental group were significantly decreased when compaire to control group. ( P0,05)Conclusion:In this study dexketoprofen decreased the volumes and weights of implants which is a macroscopic findings of treatment efficacy. In addition, GA, SM, GA+SM which is a microscopic findings of the treatment efficacy, were significantly decreased in experimental group.