Gastrointestinal kanal perforasyonlarında perforasyon yerinin belirlenmesinde bilgisayarlı tomografinin tanıya katkısı
Contribution of computed tomography in determination of perforation site in gastrointestinal perforations
  1. Tez No: 267926
  2. Yazar: MEHTAP ILGAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER ELMALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Perforasyon, gastrointestinal kanal, bilgisayarlı tomografi, Perforation, gastrointestinal tract, computed tomography
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Biz bu araştırmada gastrointestinal kanal perforasyonu olan hastalarda abdominal bilgisayarlı tomografide perforasyon bulgularını ve bu bulgular yardımı ile perforasyon yerinin belirlenmesinde bilgisayarlı tomografinin tanısal değerini araştırdık.Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda gastrointestinal kanal perforasyonu olduğu cerrahi olarak kanıtlanmış 47 hastanın abdominal bilgisayarlı tomografi görüntüleri retrospektif olarak yeniden değerlendirildi. Hastaların tomografi görüntüleri tek kesitli spiral bilgisayarlı tomografi ile 7 mm kesit kalınlığında elde edilmiş olup hastaların tümüne intravenöz kontrast madde verilmişti. Deneyimli 2 radyolog tarafından bilgisayarlı tomografi görüntüleri değerlendirilerek perforasyonun bulguları ve bu bulgular yardımı ile perforasyonun yeri tahmin edildi.Bulgular: Kırkyedi hastadan 14 hastada gastroduodenal (%29,8), 13 hastada kalın barsak (%27,7), 11 hastada apendiks (%23,4), 7 hastada ince barsak (%14,9), 2 hastada rektum (%4,4) perforasyonu mevcuttu. Araştırmamızda BT bulgularına göre gastroduodenal perforasyonu olan hastaların %85,7'sinde, ince barsak perforasyonu olanların %85,7'sinde, kalın barsak perforasyonu olanların %69,2'sinde, rektum perforasyonu olanların %100'ünde, apendiks perforasyonu olanların %90,9'unda, tüm hastaların %82,9'unda perforasyon lokalizasyonu doğru olarak belirlendi.Üst gastrointestinal kanal perforasyonlu hastaların %100'ünde, alt gastrointestinal kanal perforasyonlu hastaların %86,4'ünde serbest hava saptandı. Üst ve alt gastrointestinal kanal perforasyonlu hastalar arasında serbest hava görülmesi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Ancak serbest havanın lokalizasyonu perforasyon yerine göre farklılık göstermekte olup üst ve alt gastrointestinal kanal perforasyonlu hastalar arasında karaciğer çevresinde, mide çevresinde ve pelvisde serbest hava görülmesi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi.Sonuç: Bilgisayarlı tomografi gastrointestinal kanal perforasyonu bulgularını saptamada ve bu bulgular yardımı ile perforasyon lokalizasyonunu belirlemede oldukça etkilidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to identify the findings of perforation on computed tomography and to use them in determination of perforation site in patients with gastrointestinal perforation.Material and Method: Computed tomography scans of 47 patients with surgically confirmed gastrointestinal tract perforation were reviewed, retrospectively. Computed tomography scans were obtained in spiral computed tomography with 7 mm thick and contrast enhancement was performed in all patients. Two experienced radiologists reviewed the images for perforation findings and attempted to identify the perforation site in each patient.Results: Among the 47 patients, the perforation site was in the gastroduodenal in 14 (29.8%), the large bowel in 13 (27.7%), the appendix in 11 (23.4%), the small bowel in 7 (14.9%) and the rectum in 2 (4.4%) patients. The perforation site was correctly diagnosed in 85.7% of gastroduodenal perforations, in 85.7% of small bowel perforations, in 69.2% of large bowel perforations, in all of rectum perforations, in 90.9% of appendicial perforations, and in 82.9% of all the patients.Free air was identified in all of the upper gastrointestinal tract perforation patients, in 86.4% of the patients with lower gastrointestinal tract perforations. There were no statistically significant differences between upper gastrointestinal and lower gastrointestinal tract perforations in presence of free air. However, there were statistically significant differences according to site of perforations, as in presence of free air between patients with upper and lower gastrointestinal tract perforations that appeared around the liver, stomach, and in pelvis.Conclusions: Computed tomography was effective for identifying the gastrointestinal perforation findings and uses these findings in determination of perforation site.