Kazık grupları ile şev stabilite analizi
Slope stability analysis with pile groups
- Tez No: 268015
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKAİ ANGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kütle hareketleri, Yamaç stabilitesi, Heyelan, Kazık grupları, Mass movement, Slope stability, Landslide, Pile groups
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Heyelan veya şev kayması olarak adlandırdığımız kütle hareketleri ülkemizin jeolojik, jeodezik ve iklim özellikleri nedeni ile sıkça rastladığımız doğal afetlerdendir. Kütle hareketleri ülkemizin en çok batı Karadeniz, doğu Karadeniz ve marmara bölgesinde görülmektedir. Heyelanların oluştuğu bölgelerde önemli derecede sosyal ve ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Hiçbir kütle hareketi aniden meydana gelmemektedir. En hızlı heyelanlar bile öncesinden belirtilerini göstermektedir. Oluşan zararlar tehlikelerin önceden fark edilmeyişlerinin sonucudur. Heyelan alanlarının önceden belirlenerek yerleşim alanlarının buna göre kurulması gerekmektedir.Bu çalışmada, İstanbul ili, Avcılar ilçesi, İstanbul Üniversitesi Avcılar kampüsü, İETT Durağı, Triaj Alanı önü üzerinde oluşan heyelan incelenmiştir.Bu amaçla heyelan görülen bölgenin jeolojik yapısının ve yeraltı suyu durumunun ortaya çıkarılması için sondajlar yapılmıştır. Arazi, laboratuar ve büro çalışmaları yapılarak etüd bölgesinin mühendislik özellikleri belirlenmiştir. Heyelan bölgesinin stabilitesinin sağlanması için kazıklı iksa sistemi ve drenaj uygulamaları yapılmıştır. Heyelan bölgesinin kesitleri çıkarılarak bilgisayar ortamında sayısallaştırılmıştır. Bölgenin mühendislik özellikleri kullanılarak stabilite hesapları plaxis bilgisayar programı ile yapılmıştır.Elde edilen veriler yamaç üzerinde alınan tedbirlerle zeminin stabilitesinin sağlandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Block movements which we denominate as slope failures and landslides are natural disasters that we experience frequently due to our country?s geological, geodesic and climatic properties. Block movements mostly occur in the West Blacksea, East Blacksea and Marmara regions of Turkey. A considerable amount of economical and social losses occur in regions where landslides happen frequently. None of block movements happen suddenly, even the quickest landslide shows indications before it happens. Losses are the consequences of not realizing the danger prior to its occurrence. First, the areas in which landslide occur should be determined and residential areas should be settled according to this.The landslides examined in this study occurred in front of the Yard Area in Istanbul City, Avcılar Town, Istanbul University Avcılar Campus, and IETT Bus stop. Drillings were made to discover the landslide area?s geological structure and subterranean water situation. Area?s engineering properties were determined by making field, laboratory and desk studies. Piles shoring systems and drainage applications were used to stabilize the landslide area. Landslide area?s sections were determined and digitized in computer environment. Stability calculations were made through Plaxis software by using area?s engineering properties. Derived data shows that the measures taken on these slopes have stabilized soil.