Studies on the cuttability of rocks at O.A.L. Çayırhan district by laboratory cutting tests
- Tez No: 39
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ BÖLÜKBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kesilebilirlik, kaya kesme düzeni, özgül enerji, kesme hızı, aşınma hızı, Cuttability, rock cutting unit, specific energy cutting rate, wear rate
- Yıl: 1987
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmada O.A.L. Çayırhan bölgesinden alınan linyit kömürü ve kayaçların kesilebilirlikleri, laboratuvar kesme birim enerjisi ve aşınma miktarı yöntemi kullanılarak saptanmıştır. Laboratuvar kesme birim enerjileri ve aşınma miktarları, doğrudan kesme deneyleri ve tahmin eşitlikleri ile bulunmuş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Kayaca en uygun galeri açma makinası tipi ve beklenen kazı performansları tayin edilmiştir. Sonuçlar gerçek kazı performansları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the cuttability characteristics of lignite and rocks taken from O.A.L. Çayırhan district were determined using the laboratory specific energy and wear rate method. Laboratory specific energies and wear rates were determined by the direct cutting tests and the prediction equations, and the results were compared. The types of roadheader best suited to the rocks and the expected cutting performances were determined. The results were compared with the in-situ machine performances.