Elektrik enerji sistemlerinin istatistiksel veriler kullanılarak ekonomik analizi
Economical analysis of electric power systems using statistical data
  1. Tez No: 268280
  2. Yazar: EMRECAN KÖKNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endeks Analizi, Enerji sistemi, Regresyon, Maliyet Fonksiyonu, Index Analyze, Power System, Regression, Cost Function
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Elektrik enerji sistemlerinin geçmiş yıllara ait teknik ve ekonomik (maliyet) bilgileri istatistiksel olarak biliniyorsa, bu bilgiler kullanılarak geleceğe dönük tutarlı öngörüler, bir başka ifadeyle ?durum kestirimi? gerçekleştirilebilir. Bu yaklaşım, geleceğe dönük yatırım planlarının ve yatırım bütçelerinin hazırlanmasında yol gösterici olacaktır.Tezde; elektrik enerji sistemlerini oluşturan malzeme bileşenlerinin yıllara bağlı miktar ve fiyat verileri kullanılarak geleceğe dönük durum değerlendirmesine olanak sağlayan bir yaklaşım ortaya konmuştur. Türkiye'deki ve yurtdışındaki enerji sistemlerine ait istatistiksel verileri ?endeks sayıları (Laspeyres endeksi, Paasche Endeksi, Fisher Endeksi, vb.)? yardımıyla değerlendirilmiş, ardından regresyon analizi yardımıyla fonksiyonel bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
If the previous technical and economical statistical data of the electric power systems has known, these data?s can be used for making projections of the future. This approach, will guide the investment plans and investment budget preparations.In the thesis; by using the quantity and price data?s of the electrical power system components, a future projection assessment introduced. Data?s for local and foreign power systems assessed through index numbers (Laspeyres Index, Paasche?s Index, Fisher?s Index etc.), after that functional diagnosis gained by regression analyze.