Hardware implementation of inverse transform & quantization and deblocking filter for low power H.264 decoder
Düşük güç tüketimli H.264 çözücü için ters dönüşüm ve niceleme ve bloklama süzgecinin donanımsal gerçeklenmesi
- Tez No: 268527
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: H.264, Güç Verimli Kodlayıcı-çözücü, Bloklama, Dönüşüm & Niceleme, Çözücü Donanımı, H.264, Power-efficient Codec, Deblocking, Transform & Quantization, Decoder Hardware
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Taşınabilir cihazlar iş ve eğlence dünyasının vazgeçilmez bir parçası durumundadır. Bu cihazların üzerinde birçok uygulama çalışmakta, her geçen gün bunlara yenileri eklenmekte ve daha fazla batarya gücü tüketimine sebep olmaktadır. Video çözücü bu uygulamalardan biridir. H.264 birçok çoklu ortam uygulamasında kullanılacak yeni bir video sıkıştırma standardıdır. H.264 video çözücü taşınabilir cihazlar için karmaşık bir yapıya sahiptir ve bu nedenle bunu gerçekleyen donanım daha fazla güce ihtiyac duyar. Bu ihtiyacı düşürmek için algoritmada fazla güç tüketimine neden olan bloklama süzgeci ve ters dönüşüm & niceleme gibi parçaları düşük güç tüketimli uygulamalar için uygun hale getirmek gerekmektedir. Veriyi yeniden kullanım, orta kaliteli video için düşük işleme zamanı düşük güç tüketimi için kullanılan yöntemlerden birkaçıdır. Bu tezde, veriyi verimli şekilde yeniden kullanabilen ve düşük hafıza erişimi olan bir bloklama süzgeç ile ters dönüşüm & niceleme mimarileri ortaya konmakta ve Spartan-3 serisi FPGA üzerinde gerçeklenmektedir. Ortaya konan mimariler makul işlem zamanı ve minimum harici bellek erişimi ile çalışabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Mobile devices became indispensable part of business and entertainment world. Applications running on these devices tend to increase day by day causing more battery power consumption. Video decoding is one of the critical applications running on a mobile device. H.264/AVC is an emerging video compression standard that is likely to be used widely in multimedia environments. As a mobile application, H.264 decoder has a complex structure which results high power consumption. In order to reduce this power demand, power consuming parts of the algorithms are required to be optimized in terms of power consumption, like deblocking filter and inverse transform & quantization. Data reuse and reduced processing time for moderate quality video are some of the methods to reduce power consumption. In this thesis, a deblocking filter architecture and inverse transform/quantization architecture with efficient data reuse and reduced memory access for low power 264/AVC decoder is proposed and implemented on Spartan-3 series FPGA. Proposed architectures obtained moderate processing speed with minimum external memory access.