Yozgat batoliti doğu kenarında (Sorgun Güneyi) yer alan plütonik kayaçların mineralojik-petrografik, jeokimyasal ve petrojenetik özellikleri
The mineralogical-petrographic, geochemical and petrogenetic features of plutonic rocks in the eastern edge of the Yozgat batholith (South Sorgun)
- Tez No: 269345
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİ OTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yozgat Batoliti, jeokimya, jeokronoloji, petroloji, Yozgat Batholith, geochemistry, geochronology, petrology
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Çalışma alanında, temeli oluşturan Kırşehir Bloğu Metasedimanterleri Kalkanlıdağ Metamorfiti ve Bozçaldağ Formasyonu ile temsil olunur. Yozgat Batoliti bu metasedimanterleri kesmektedir. Yozgat Batoliti' nin, çalışma alanındaki üyeleri; Kodallı K-feldispat Megakristalli Kuvars Monzoniti, Karga Kuvars Monzonit Porfiri, Karaveli Kuvars Monzoniti ve Alcı Monzograniti' dir.Yozgat Batoliti üzerinde tektonik dokanakla Artova Ofiyolitli Karışığı yer almaktadır. Kötüdağ Volkaniti ise, bu birimleri uyumsuzlukla örter. Çalışma alanındaki sedimanter örtü kayaları, Alt-Orta Eosen yaşlı Baraklı Formasyonu; Üst Miyosen ? Pliyosen yaşlı Kızılırmak Formasyonu ve Kuvaterner yaşlı Alüvyonlardır.Yozgat Batoliti' ne ait plütonik birimlerin tamamının subalkalin (kalkalkalin), genel olarak I-tipi (kabuksal kirlenmeden dolayı 1 örnek S-tipi) granitoyidler olduğu belirlenmiştir. Bu plütonikler, yaklaşık olarak eş yaşlı kayaç grupları olmakla birlikte, değişim diyagramları ve yaş analizi verileri (hornblend ve biyotit minerallerinden elde edilen 40Ar ? 39Ar jeokronolojik yaş aralığı 81.48 ± 0.82 ma - 89.35 ± 0.92 ma) de dikkate alınarak; Kodallı K-feldispat Megakristalli Kuvars Monzoniti, Karga Kuvars Monzonit Porfiri, Karaveli Kuvars Monzoniti ve Alcı Monzograniti sırasıyla oluştukları belirtilebilir. Plütonikler, çarpışma öncesi ? çarpışma - çarpışma sonrası yükselme ? geç orojenez sürecinde (Koniasiyen ? Kampaniyen, Üst Kretase) bölgeye yerleşmiş; levha içi granitoyidlerdir (WPG).
Özet (Çeviri)
Kalkanlıdağ metamorphitite and Bozçaldağ Formation are the members of Kırşehir Block metasedimentary which constitues the basement of study area. Yozgat batholith cuts the metasedimentary units. Kodallı K-feldispar Mega-crystal Quartz Monzonite, Karga Quartz Monzonite Porphyry, Karaveli Quartz Monzonite and Alcı Monzogranite are the members of the Yozgat Batholit in the study area.Artova ophiolitic Melange tectonically overlies the Yozgat Batholith. Kötüdağ Volcanite disconformably overlie these units. Baraklı Formation (L ?M Eocene), Kızılırmak Formation (U Miocene ? Pliocene) and alluvium (Quaternary) are the other cover rocks in the study area.Plutonic units are subalkaline (calc-alkaline) and I-type in character. The crystallization of plutonic rocks are as follows: Kodallı K-feldispar Mega-crystal Quartz Monzonite, Karga Quartz Monzonite Porphyry, Karaveli Quartz Monzonite and Alcı Monzogranite.These plutonics units are within-plate granitoids (WPG). That are settled in the stages of pre-collision ? collision ? post-collision uplift ? late orogeny in the Coniacian - Campanian (Upper Cretaceous).