Impacts of planning decisions in an earthquake vulnerable city: The case of Adapazari
Bir deprem kentinde verilen plan kararlarının şehir üzerine etkileri: Adapazarı örneği
  1. Tez No: 269518
  2. Yazar: FİKRET BAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: 17 Ağustos 1999 Depremi, Plan Kararları, Yerel Yönetim, Plan Yönetimi, Plan Tadilatı, Earthquake of 17 August 1999, Plan Decisions, Local Administration, Plan Management, Plan Revision
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
  12. Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
1999 depremlerinde ya?anan hasar ve kayıplar üzerinde daha çok durulurken, sosyal ve idari nedenler ve özellikle de doğal afet öncesindeki yanlı? planlama uygulamalarının sonuçları üzerine çok az ara?tırma yapılmı?tır. Adapazarı vakasını inceleyerek, yerel kurumların planlama kararları ve bu kararların uygulanma biçimlerinin pek çok ki?inin hayatına mal olan olumsuz sonuçlara ne ölçüde yol açtığını belirlemek için, burada, birbirini izleyen üç plan yapım ve uygulama dönemi ciddi biçimde ara?tırılmı?tır. ?nceleme, farklı kurumlarca düzenlenen, plan kararları ve felaketin sonuçları hakkındaki veri kaynaklarının birle?tirilmesini gerektirmi?tir.1957-70, 1970-85 ve 1985-99 plan dönemleri, kararlarının ara?tırılması ve bu kararların mekansal bağlamda ya?anan kayıp ve hasar ile kar?ıla?tırılması, yeterli nedensellik kanıtı sağlamaktadır. Artan yoğunluk ve kat yükseltme kararlarının, Merkezi ?? Alanlarında ticari kullanımlara dönü?menin, müstakil binaların dönü?ümünün, açık alanların kaldırılmasının, can ve fiziksel kayıpların dramatik panoramasına katkıda paya sahip olduğunu tespit etmek mümkündür.Bulgular, Adapazarı?nın 27 mahallesindeki binalarda artan kat sayısı ile can kaybı arasında güçlü ili?kiler göstermektedir. En büyük hasarların, kapsamlı plan yapımına dair tüm yetkilerin yerel makamlara devredilerek merkezi otoritenin kontrol yetkilerinin kaldırıldığı 1985 plan kararları nedeniyle meydana geldiği de özellikle açıktır. Yerel menfaatlerin, ?kamu çıkarı? kriterine ili?kin kontrolü önleyerek plan hazırlaması kısıtlanmadığı için, Türkiye?deki diğer pek çok ?ehrin de yakın gelecekte benzer kaderi payla?ması olasıdır.
Özet (Çeviri)
Much emphasis has been given to the damages and loss experienced in the 1999 earthquakes with little research however on the social and administrative causes, and in particular on the consequences of malpractice of planning previous to the natural hazard. Reviewing the case of Adapazarı, the three succesive periods of plan making and implementation are critically investigated here to establish the extent that planning decisions of the local authorities and their modes of enforcement have generated adverse results causing the loss of many Lifes. The analysis required the combination of data sources on plan decisions and the consequences of the disaster, accommodated in the different authorities. Surveying the scope and decisions of 1957-70, 1970-85, and 1985-99 plan periods, and comparing these decisions in their spatial context with the loss and damage experienced, provides sufficent evidence of the causality. It is possible to identify that decisions of increased densities and building higher, changes to commercial uses in the CBD, siting of individual buildings, removal of open spaces all had their share in contributing the dramatic panaroma of losses.Findings indicate strong correlations of loss of life with increased number of floors in buildings in the 27 districts of Adapazarı. It is particularly evident that greatest damages occured due to the 1985 plan decisions, when all powers of comprehensive plan-making were transferred to the local authorities, central authority control powers being removed. So long as local interests can not be curbed in plan preparation avoiding control with reference to the criteria of ?public benefit?, many other cities in Turkey are likely to have similar fate in the near future.