Postmodernism as an interior space design approach
Bir iç mekan tasarım yaklaşımı olarak postmodernizm
  1. Tez No: 26959
  2. Yazar: YILMAZ BURAK GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodern izm, Eklektik, Tarihsel, Süsleme, Bağlamsal, Postmodernism, Eclectic, Historicist, Ornamentation, Contextual
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez postendüstriyel toplumlardaki postmodern durumu ve onun mimari ve iç mekan tasarımlarına yansımasını tartışmaktadır. Postmodern, postendüstriyel kültürü hazırlayan ve oluşturan sosyolojik ve felsefi koşullar tartışılmıştır. Bu durumun Batı mimarlık ve iç mekan tasarımlarına yansıması örnek analizleri ile gözlenmiştir. Postmodernizmin aslında postendüstriyel bir toplum olmayan - Türkiye'de mimarlık ve iç mekan tasarımında bir stil olarak etkisi ele alınmış ve bu olguyu tamamlamak için de örnek çözümlemeleri yapılmıştır. Son olarak, postmodernizmin Türkiye'yle ilişkisi ve özgün iç mimarlık tasarım pratiğimizin ve teorimizin oluşmasında ilerdeki katkıları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses the postmodern condition in postindustrial ist societies and its impact on architecture and interior design. The sociological and philosophical conditions that prepare and form the postmodern, postindustrial culture are discussed. The reflections of these conditions both to Western architecture and to interior designs are observed with case studies. The impact of postmodernism in Turkey - which is not a postindustrial society, as a matter of fact -as a style in architecture and interior design is examined and case studies are done to supplement this phenomenon. The relevance of postmodernism for Turkey and its prospective contribution to substantiate our original interior design practice and theory is discussed.