Trakya bölgesi ortak tarihsel, kültürel gelişim süreci ve Türkiye Trakyası koruma yaklaşımları üzerine bir araştırma
Common historical and cultural development process in Thrace region and research on the conservation approaches in Thrace part of Turkey
- Tez No: 269623
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT İLHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Trakya, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Tarihi Çevre Koruma, Restorasyon, Thrace, Edirne, Kirklareli, Tekirdag, Historical Environmental Conservation, Restoration
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Trakya Bölgesi, yüzyıllar boyunca ortak bir coğrafyaya ve tarihsel geçmişe sahip farklı uygarlıklara ev sahipliği yaparak bir bütün olma özelliğini taşımıştır. Ancak, 19. yy sonları ve 20.yy başlarından itibaren, dünya tarihinde yaşanılan siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle bütünlüğünü kaybetmiştir. Günümüzde bölge; Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan sınırları içinde kalan, büyük bir coğrafi alanı kapsamaktadır.Çalışmada, öncelikle koruma kuram ve kavramlarının, Avrupa'da ve Türkiye'deki gelişim süreci kentsel ve anıtsal koruma bağlamında ele alınmaktadır. Bir taşınmazın, kültür varlığı olarak tanımlanabilmesi için gerekli olan anıt değer kriterleri ortaya konularak, Trakya Bölgesi'nin, günümüzde Türkiye sınırları içinde yer alan Edirne, Kırklareli, Tekirdağ kentlerindeki, anıt koruma ve kentsel koruma yaklaşımları irdelenmektedir.Bölgede gerçekleştirilen ve halen çalışmaları sürdürülen anıtsal ve sivil mimarlık örnekleri, belirlenen koruma ölçütleri ışığında sorgulanmakta ve uygulamalarda ulaşılan başarı düzeyi ortaya konmaya çalışılmaktadır. Korumaya yönelik bu uygulamaların ve yürütülen çalışmaların, hedeflenen kurumsallaşma düzeyine ulaşıp ulaşmadığı ve bu amaca yönelik olarak kısa-uzun vadede neler yapılması gerektiği ile ilgili öneriler getirilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Thrace Region has hosted various civilizations which have a common geography and history to hold the distinction of being a whole for centuries. However, since late 19th century and early 20th century, it has lost integrity under the influence of the political and economic developments in the history of the world. Today, this region; covers a large geographical area within the borders of Turkey, Greece and Bulgaria.In this study, firstly protection theories and concepts of the development process in Europe and in Turkey are discussed in the context of urban and monumental protection. Memorial value criteria are introduced which is necessary for identification of a property as cultural heritage. The monuments preservation and urban conservation approaches are also discussed in Edirne, Kirklareli and Tekirdag cities where located in the borders of Turkey in Thrace Region.Examples of monumental and civil architecture which are realized and still ongoing in the region are questioned in light of the identified conservation measures. The level of success in practices is tried to put forward. It is purposed to bring recommendations related on short-long term requirements in order to achieve targeted level of institutionalization.