Sağlıklı insan lenfositlerinde In vitro genotoksik analizler ve uygulanan yöntemlerin karşılaştırılması
In vitro genotoxic analysis on healthy human lymphocytes and comparision of applied methods
- Tez No: 269643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN TÜYLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Genotoksisite, CBMN, SCE, İnsan lenfositleri, Genotoxicity, CBMN, SCE, Human Lymphocytes
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez çalışmasında, [ZnL](ClO4)2, [NiL](ClO4)2, [CuL](ClO4)2, [CdL](ClO4)2, [CoL](ClO4)2 olarak isimlendirilen, aynı liganda sahip metal kompleksi tuzlarının (1, 0,50 ve 0,25 µg/ml) insan periferal kan lenfositlerindeki genotoksik etkileri, CBMN (sitokinez bloklama mikronükleus), SCE (kardeş kromatit değişimi) ve CA (kromozom aberasyonu) yöntemleri ile in vitro olarak araştırılmıştır. Test maddelerinin insan lenfositlerine 24 ve 48 saat uygulanması sonucunda hücreler; mikronükleus oluşumu, kardeş kromatit değişimi ve yapısal kromozom anomalileri bakımından incelenmiş, CPI (hücre proliferasyon indeksi), RI (replikasyon indeksi) ve MI (mitotik indeks) değerleri belirlenmiştir. Uygulanan sitogenetik test yöntemleri göz önüne alındığında, [ZnL](ClO4)2 maddesinin 24 ve 48 saatlik uygulamalarda; MN, SCE ve CA testlerinde doza bağlı olarak önemli ölçüde mutajenik etkili olduğu ve [NiL](ClO4)2 maddesinin de her üç testte buna benzer sonuçlar verdiği saptanmıştır. [CuL](ClO4)2 maddesi, MN ve SCE testlerinde mutajenik etkili olurken, CA oluşumu üzerine etkili olmamıştır. [CoL](ClO4)2 ve [CdL](ClO4)2 maddelerinin ise MN testinde etkisiz, CA testinde düşük dozda etkili, SCE testinde ise bazı dozlarda genotoksik etkili olarak, test bileşenleri içinde daha düşük bir genotoksisiteye sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca tüm test maddelerinin CPI, RI ve MI değerlerinde negatif kontrole göre düşmeye sebep olarak, hücre bölünme parametrelerini de olumsuz etkiledikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the genotoxic effect of metal salt complexes (1, 0,50 ve 0,25 µg/ml) which have the same ligands that are called [ZnL](ClO4)2, [NiL](ClO4)2, [CuL](ClO4)2, [CdL](ClO4)2, [CoL](ClO4)2 were investigated with CBMN (cytokinesis-blocked micronucleus), SCE (sister chromatid exchange) and CA (chromosome aberration) techniques on human peripheral lymphocytes in vitro. Cells as a result of treatment time of test materials to human lymphocytes of 24 and 48 hours; were examined with regard to micronucleus generation, sister chromatid exchange and chromosomal aberrations and rates of CPI, RI and MI were shown. Taking cognizance of practised cytogenetic test methods, [ZnL](ClO4)2 material with treatment time of 24 and 48 hours was shown to have a significantly mutagenic effect depending on MN, SCE and dose of CA tests and it was found that [NiL](ClO4)2 material shows the same results with any three tests. [CuL](ClO4)2 materials had a mutagenic effect on MN and SCE tests and not affective on CA generation. It was approved that [CoL](ClO4)2 and [CdL](ClO4)2 materials are not effective on MN test, have a poor effect on CA test, has lower genotoxicity in test constituent parts with a genotoxic effective with some doses. Furthermore, entire test materials with regard to decrease, so far as negative control in the values of CPI, RI and MI were also negatively affected on cell division parameters.