User interfaces for computer-aided architectural design
Bilgisayar destekli mimari tasarımda kullanınıcı arabirimleri
- Tez No: 26979
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: bilgisayar destekli mimari tasarım, kullanıcı arabirimi, insan-bilgisayar etkileşimi, insan-makine arabirimi, computer-aided architectural design, user interface, human-computer interaction, human-machine interface. Ill
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR DESTEKLİ MİMARİ TASARIMDA KULLANICI ARABİRİMLERİ Aygün Kulaksız İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi' Prof. Dr. Bülent Özgüç Şubat, 1993 Günümüzün hızlı gelişen teknolojisi bilgisayarı genel amaçlı kullanmadan çıkarıp meslekler için özgün, münasip ve gerekli araçlar haline çevirmiştir. Bilgisayarlar birçok meslekte olduğu gibi mimarlar tarafından da kullanılmıştır. Fakat mimarların kullanıcı-bilgisayar arabirimleri ile ilgili bazı sorunları vardır. Bunlar bilgisayarların, sadece bilgisayar uzmanları tarafından kullanıldığı zamandan miras kalmıştır. Bu tezin amacı, mimarların mesleki ihtiyaçlarını ve beklentilerini dikkate alarak bu zayıf diyalogun başarısız sonuçlarını incelemektir. İnsan-bilgisayar etkileşiminin gelişimi incelendikten sonra, yeni kullanıcıların karşılaşabileceği özgün sorunlar ve iyi tanımlanmış bir etkileşimin özellikleri temellendirilmiştir. Kullanıcıların çok çeşitli temel çalışma birimleri olduğu için, daha çok mimarların tercih ettiği ana etkileşim birimleri ve bunların tamamlayıcı kontrol mekanizmaları incelenmiştir. Bu etkileşim birimlerinin çeşitli gerekliliklerini yerine getirecek farklı etkileşim teknikleri avantaj ve dezavantajları açıklanarak tanımlanmıştır. Mimarın beklenen hedeflerini karşılamak amacıyla, artan iletişim ihtiyacı, bilgi erişim teknolojisi ve bilgisayar destekli teknolojiye mimarların katılımının artışının getirdiği bazı resmi şartlar, standartlar ve prototipler incelenmiştir. Sonuç olarak hem bir mimari bilgisayar yazılımı kullanmak isteyen mimara, hem de mimarlar için bilgisayar yazılımı hazırlayacak olan programcılara rehber olması amacıyla, bilgisayar insan etkileşimi sonuçlan değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USER INTERFACES FOR COMPUTER-AIDED ARCHITECTURAL DESIGN Ay gün Kulaksız M. F. A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Prof. Dr. Bülent Özgüç February, 1993 The rapidly developing technology of the twentieth century has transformed the general use of computers into a specific, convenient, and necessary tool for professionals. As in each profession, they are also used by architects. But, architects have some problems with the properties of user-computer interface that inherit from the times when computers were only used by computer professionals. Considering the architects professional needs and expectations, this thesis intends to avoid the unsatisfying results of this poor dialogue. After mentioning the development of human-computer interaction, the specific problems that a new user may face and the characteristics of a well designed interface are described. Although there are much more primitive action units performed by the user, the essential ones such as interaction tasks, the complementaries like controlling tasks that may be preferred by architects are examined. Different types of interaction techniques which respond to the various kinds of requirements of these tasks are explained, by identifying their advantages and disadvantages. In order to establish the architects' intended goals, some formal specifications, standards and prototypes that are required by the increasing needs for communication, the access of information technology and the rising involvement of architects into the computer-aided technology, are identified. Gradually the evaluation of the interface is stated as a guideline both for the architect who wants to use a software and the computer programmer who wants to write a software for the architects.