Aster uydu verilerinin heyelan envanter haritalamalarına yönelik kullanımının araştırılması: Yenice-Gökçebey (Batı Karadeniz bölgesi)
Investigation of the usage of aster satellite data on landslide inventory mapping: Yenice- Gökçebey (Western Black Sea region)
  1. Tez No: 269841
  2. Yazar: TOLGA ALKEVLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERCANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ASTER, heyelan, heyelan envanteri, uydu görüntüsü, ASTER, landslide, landslide inventory, satellite image
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Doğal afetler ile ilgili yapılan araştırmalar, günümüzde son derece önemli bir konu haline gelmiştir. Özellikle son 20 yılda meydana gelen CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) ve UA (Uzaktan Algılama) tekniklerindeki gelişmeler, doğal afetlerin daha kolay değerlendirilmesine ve ayrıntılı analizine olanak sağlamaktadır. Saha gözlemleri ile birleştirildiğinde, UA ürünleri üzerinde yapılan analizler, doğal afetlerin değerlendirilmesinde önemli bilgiler sunmaktadır.Türkiye'de heyelanlar en çok hasar verici doğal afetlerden biri olup, Batı Karadeniz Bölgesi, heyelanların sıklıkla geliştiği bölgelerin başında gelmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada, Batı Karadeniz Bölgesinde seçilen bir alanda, ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) uydu görüntüsünün heyelan envanter haritalamalarına yönelik olarak, kullanımının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, ASTER uydu görüntüsü kullanılarak stereoskopik görüntü analizleri ve monoskopik analizler gerçekleştirilmiştir. Farklı ölçekler kullanılarak, heyelan envanter haritaları oluşturulmuştur. Ayrıca, ASTER görüntüsünden elde edilen SYM (Sayısal Yükseklik Modeli)'nin doğruluğu araştırılmıştır. Yapılan analizlere göre, ASTER uydu görüntüsünden heyelan envanter haritalamaları konusunda yararlanılabilecek en iyi yöntemin, stereoskopik görüntü analizleri olduğu ortaya çıkmıştır. Görsel yorumlamalar ile belirlenebilen en küçük boyutlu heyelanın ise 58885 m2'lik bir alana karşılık geldiği belirlenmiştir. Tüm bu değerlendirmeler sonucunda, bölgesel ve orta ölçekte yapılan heyelan değerlendirmelerinde ASTER uydu görüntüsünün kullanılabilir olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Recently, investigations related to natural hazards have become an extremely important issue. Particularly in the last two decades, developments in GIS (Geographic Information System) and RS (Remote Sensing) have provided easier assessments and detailed analysis of natural hazards. Combined with the field observations, analyses performed on the RS products include important information in assessing natural hazards.In Turkey, landslides are one of the most destructive natural hazards, and the West Black Sea Region is one of the major landslide prone areas. For this reason, in this study, it is aimed to investigate the usage of ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) satellite image in preparing landslide inventory mapping in a selected area in the West Black Sea region. For this purpose, stereoscopic and two dimensional image analyses were performed. Landslide inventory mappings were performed taken and consideration different scales. In addition, accuracy of DEM (Digital Elevation Model) obtained from the ASTER image was tested. Based on the analyses, it was revealed that the best approach related to landslide inventory mapping was found as stereoscopic image analysis. The smallest mapped landslide area was determined 58885 m2. As a result of these assessments, it is considered that ASTER satellite image can be used in regional and medium scale landslide inventory studies.