Graphic images: Visual intervention within the architectural environment
Grafik imge: Mimari çevreye görsel müdahale
  1. Tez No: 26992
  2. Yazar: FAİK KORAY ÖZGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ERDAĞ AKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik İmge, Grafik İletişim, Mimari Çevrede Görsel İletişim Sistemleri, Graphic Image, Graphic Communication, Visual communication Systems in Architecture. 1X1
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET GRAFİK İMGE: MİMARİ ÇEVREYE GÖRSEL MÜDAHALE Faik Koray ÖZGEN Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Erdağ Aksel Şubat, 1993 Bu çalışmanın amacı grafik imgelerle oluşturulan görsel iletişim sistemlerinin insan-çevre iletişimi açısından rollerini incelemektedir, insan yapısı çevrenin içerdiği bilgi incelenmiş ve bu çevrede yer alan grafik imgelerin içerikleri ve işlevleri görsel örneklerle tartışılmıştır. Bu imgelerin mimari çevreye katılması, kavramsal olarak ortaya çıkışlarından başlayarak üretilip mekandaki düzenlemelerine kadar olan süreç ana hatları ile incelenmiştir. Son olarak görsel imgelerin mimari çevreyle olan ilişkilerinden doğan ve insan (kullanıcı) tarafından algılanan belirgin/özgün bir görsel çevre karakterinin varlığı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GRAPHIC IMAGES: VISUAL INTERVENTION WITHIN THE ARCHITECTURAL ENVIRONMENT. Faik Koray ÖZGEN M.F.A. in Graphical Arts Supervisor : Assoc. Prof. Erdag AKSEL February, 1993 The intention of this study is to analyze the role of visual communication systems made up of graphic images within the human-space communication framework. The information content of the man-made environment is examined and the effects of graphic images in human-space communication are discussed by illustrated examples. A research is carried on how information is translated into a visual form through examination of steps from conceptualization to juxtaposition of graphic images in space, and how they are perceived a-nd understood. Finally, considerations on how visual communication systems interrelate with the architectural environment to generate messages for identification of particular characteristics of that space.