Turkey's foreign direct investment experience during 1980-1992 period with special reference to manufactured exports
Özellikle imalat sanayii ihracatı açısından Türkiye'nin 1980-1992 döneminde doğrudan yabancı sermaye yatırımları deneyimi
- Tez No: 26999
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENSES FİKRET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, Çokuluslu Şirketler, İmalat Sanayii ihracatı, Bölgesel Entegrasyon, Foreign direct investment, Transnational corporations, Manufactured exports, Regional integration
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Öz ÖZELLİKLE İMALAT SANAYİİ İHRACATI AÇISINDAN TÜRKİYE'NİN 1980 - 1992 DÖNEMİNDE DO?RUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI DENEYİMİ YILMAZ, Ayla Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fikret Senses Eylül, 1993, sayfa Bu çalışmada 1980 - 1992 döneminde Türkiye'nin doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları (DYSY) deneyimi çeşitli yönleriyle incelenmiştir. Çalışmayı kuramsal ve tarihsel bir temele dayandırmak için alternatif DYSY kuramları ve gelişmekte olan ülkelerin 1980'lere kadar olan DYSY deneyimleri tartışılmıştır. Ek olarak, karşılaştırmalı bir bakış açısına sahip olmak için Türkiye'nin 1950 - 1979 döneminde ki DYSY deneyimi incelenmiştir. 1980'lerde Stabilizasyon ve Yapısal Uyum Programlannm bir parçası olarak liberalize edilen DYSY politikası ve bu politika değişiminin etkileri tartışılmıştır. Türkiye 1980 - 1992 döneminde ki DYSY deneyimi, bu ülkenin içsel faktörlerinin ve kaynak ülkelerde -ki koşullar ve dünya ekonomisinin durumu gibi dışsal faktörlerin bir fonsiyonu olarak açıklanmıştır. Çalışmanın son kısmında yabancı sermayeli firmaların 1984 - 1992 döneminde Türkiye'nin imalat sanayii ihracatına katkısı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKEY'S FOREIGN DIRECT INVESTMENT EXPERIENCE DURING 1980-1992 PERIOD WITH SPECIAL REFERENCE TO MANUFACTURED EXPORTS YILMAZ, Ayla M. A. in Economics Supervisor: Prof. Dr. Fikret SENSES September, 1993, 132 pages In this study various aspects of Turkey's Foreign Direct Investment (FDI) experience during 1980-1992 are examined. To have a theoretical and historical background alternative FDI theories and FDI experiences of developing countries are presented. Moreover, Turkey's FDI experience during 1950-1979 period is also reviewed. The nature and effects of Turkey's FDI policy liberalization which was carried out as a part of stabilization and structural adjustment policies implemented during the 1980s is discussed. It is argued that Turkey's FDI experience during 1980-1992 is determined by interactions of its internal factors, conditions in source countries and the state of the world economy. In the last part of this study the contribution of FDI firms to Turkey's manufactured exports during 1984-1992 is examined.