Decomposition analysis of sources of growth of imports of Turkey in 1979-85
1979-85 yılları arasında Türkiye'nin ithalatındaki büyümenin kaynaklarının ayrıştırma analizi
  1. Tez No: 26998
  2. Yazar: İBRAHİM HAKAN YETKİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH CELASUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Girdi-çıktı, Ayrıştırma (Dekompozisyon) Analizi, İkili-Deflasyon, Input-Output, Decomposition Analysis, Double Deflation
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Öz 1979-85 yılları arasında Türkiye'nin ithalatındaki büyümenin kaynaklarinin ayrıştırma analîzî YETKÎNER, İbrahim Hakan Yüksek Lisans Tezi, İktisat Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Merih Celasun Haziran, 1993, 51 pages Bu tezde, 1979-85 yıllan arasında Türkiye`nin ithalatındaki değişmelerin kaynaklan (nedensel faktörleri) girdi-çıktı çerçevesi içinde aynştırma (dekompozisyon) yöntemi ile çözümlenmektedir. 1979 ve 1985 girdi-çıktı tablolarındaki tutarsızlar düzeltilmiş ve girdi- çıktı tabloları dokuz ana sektörde toplulaştırılmıştır. İthalat ve gayrisafi çıktı için yurtiçi fiyat indeksleri oluşturulmuş ve bu indeksler 1985 girdi-çıktı tablosunun ikili-deflasyon yöntemiyle 1979 fiyatlarına çevrilmesinde kullanılmıştır. Daha sonra toplulaştırılmış 1979 ve 1985 girdi-çıktı tablolarına ayrıştırma yöntemi uygulanmış ve sonuçlar 1953-63 ve 1963-73 yıllan için yapılmış benzer bir çalışmanın bulguları ile karşılaştırılmıştır. Analizin sonuçlan, Türkiye'nin ithalatındaki büyümenin“nedensel faktörlerinde”yapısal değişiklikler olduğunu göstermektedir. Daha önceki dönemlerden farklı olarak 1980 sonrası dönemde, ihracattaki gelişmelerin sınai malı ithalatındaki değişmelere daha büyük ölçüde neden olduğu sayısal olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DECOMPOSITION ANALYSIS OF SOURCES OF GROWTH OF IMPORTS OF TURKEY IN 1979-85 YETKÎNER, İbrahim Hakan M.S. in Economics Supervisor: Prof.Dr. Merih Celasun June, 1993,! 51 pages In this study, the sources of growth of imports of Turkey for the period of 1979-85 are decomposed within the input-output framework. The inconsistencies in the input-output tables (1979 and 1985) are corrected and the tables are aggregated at 9x9 level. Domestic price indices for imports and gross output are constructed and these indices are used to bring the aggregated 1985 input-output table into the 1979 constant prices by the double deflation method. The decomposition analysis is applied to 1979 and 1985 input-output tables. The results are compared with the findings of a similiar previous study that covers the periods of 1953-63 and 1963-73. The results of the analysis show that a structural change in the causal factors of growth of imports is experienced during 1979-85. Unlike the earlier historical periods, the post- 1980 era features a relatively higher contribution of export expansion to changes in manufactured imports.