Giriş ve tam gelişmiş akış bölgesinde boru pürüzlülüğünün basınç kaybına etkisi
Effects of the pressure loss of pipe roughness in the entrance and fully developed regions of pipe flows
  1. Tez No: 270003
  2. Yazar: ERDAL TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme, Akış, Pürüzlülük, Friction, Flow, Roughness
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Giriş ve tam gelişmiş akış bölgesinde değişik pürüzlülüğe sahip borulardaki pürüzlülüğün basınç kaybına etkisi, deneysel olarak incelenmiştir. Basınç kaybı ölçülürken türbülans çalkantıları da dikkate alınmış, hem belirli bir sürede ölçülen basınç çalkantıları, hem de bunların zaman ortalamaları grafik halinde verilmiştir. Ayrıca tam gelişme bölgesinde belirli bir mesafedeki zaman ortalamalı basınç farkı değerlerinden yola çıkarak Darcy sürtünme faktörü (f) hesaplanmış ve Reynolds sayısı ile değişimi grafik olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Effects of roughness on pressure loss in the entrance and fully developed regions of pipe flow is analyzed experimentally. The Turbulence fluctuations are also taken into account when measuring the pressure loss and both the instant and mean intensities are presented by graphs. Furtermore, based on time averaged pressure loss in pipes, the Darcy friction factor (f) was found and its variation with respect to Reynolds number is presented by graphs.