Türkçülük akımında din olgusuna aykırı bir yaklaşım: Hüseyin Nihal Atsız ve din
A heteredox approach about religion phenomenon in Turkism movement:Hüseyin Nihal Atsız and religion
  1. Tez No: 270139
  2. Yazar: FERİT SALİM SANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEMUÇİN FAİK ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Atsız, Türkçülük, din, İslamiyet, laiklik, Atsız, Turkism, religion, Islam, laicism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Hüseyin Nihal Atsız, 12 Ocak 1905 yılında İstanbul'da doğmuş ve 12 Aralık 1975 yılında vefat etmiştir. Hüseyin Nihal Atsız'ın yaşadığı yıllar Türk siyasi ve düşünce hayatının önemli değişimlere tanıklık ettiği seneler olmuştur zira Abdülhamit devri iktidarını, İttihat ve Terakki dönemini, Cumhuriyet'in kuruluşunu, tek parti iktidarını, çok partili hayata geçişi,27 Mayıs ve 12 Mart'ı bizzat yaşamıştır.19.yüzyılın ikinci yarısında filizlenen ve 20.yüzyılın başlarında sistematik bir düşünce haline gelen ?Türkçülük? fikrinin 1930'lu yıllarla birlikte önderi olan Hüseyin Nihal Atsız; oldukça aktivist bir şekilde bu düşüncenin mücadelesini vermiş ve bu fikir uğrunda hüküm giymiştir. Bundan ötürü kendisini ?her devrin menkubu(düşkün)? olarak tanıtan Atsız'ın yazmış olduğu birçok roman, şiir ve muhtelif dergilerde yayınlanmış sayısız makalesi bulunmaktadır.?Din? olgusu bağlamında da önemli fikirleri bulunan Atsız'ın ?din? mevhumu, ?İslamiyet?, ?İslamiyet öncesi Türk inançları?, ?dinin siyasal alanda kullanımı?, ?din değiştirme?, ?laiklik?, ?tasavvuf?, ?ümmetçilik? gibi konularda kaleme aldığı birçok eser bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHüseyin Nihal Atsız was born at 12 January 1905 in Istanbul and died at 12 December 1975. Atsız?s life witnessed with the considerable transformation in Turkey because he lived in the eras when the reign of Abdulhamid II, the period of Committee of Union and Progress, the establishment of Republic, single party period, transition to multi-party system, the incident of 27 May and 12 March.Hüseyin Nihal Atsız, the leader of the Turkism which was being developed in the nineteenth century and which was being evolved as a systematic ideology in the early twentieth century. He struggled for Turkism around his life and he was arrested more than one times due to it. Therefore, he defined himself that he was fallen of the all ages. He wrote many novels, poems and journals which were published at various journals.Atsız, who has significant ideas about the context of ?religion? phenomenon, wrote many of articles about the issues some of which are; ?religion as a concept?, ?Islam?, ?Turkish belief before the transition to Islam?, ? abuse of religion in the political life?, ?conversion?, ?laicism?, ?tasavvuf?, ?Pan-Islamism?.