Çöl topraklarının indirgenmiş demir üretme kapasitesinin incelenmesi ve geliştirilen yarı otomatik sistemin kullanılabilirliğinin araştırılması
The examinotion of reduced iron production capabilities of desert soil and the investigation of the use of developed semi automatic system
  1. Tez No: 270163
  2. Yazar: AYŞE SEVİLAY SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DR. TÜRKAY ONACAK, PROF. DR. A. CEMAL SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sahra ve Zabol çöl tozu, indirgenmiş demir, Sahara and Zabol desert dust, reduced iron
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez çalışmasında, özellikle Sahra ve Zabol çöl topraklarının indirgenmiş demir üretme kapasitesi incelenmiştir.Bu çalışmaının amacı, yapay olarak bulut ortamının koşulları sağlanmaya çalışılarak değişik şartlarda çöl tozlarının Fe+2 üretme kapasitesinin incelenmesidir. Ayrıca demir(II) ölçmek için yarı otomatik bir düzenek oluşturulmaya çalışılmıştır. Hazırlanan numunelerin analizi ferrozin yöntemi kullanılarak spektrofotometrede ve geliştirilen bu sistemde yapılmıştır.Sahra tozlarının ve diğer örneklerin asidik ortamda, farklı koşullarda su ile temas etmesi ile Fe+3 ün Fe+2 ye indirgendiği görülmüştür. Bu sonuçlara göre Sahra, İran ve Zabol çöl tozlarının kullanılabilir demir üretme kapasitesinin diğer örneklere göre daha fazla olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, reduced (degraded) iron production capacity of the soil specifically from the Sahara and Zabol deserts are analyzed.The aim of this thesis study is to investigate the Fe +2 production capacity of desert dust under various conditions by the way of providing cloud structure artificially. Furthermore, it has been tried to establish a form of semi automatic mechanism to measure iron II. The analysis of the samples have been accomplished by using the ferrous method and spectrophotometer.It has been observed that when dust from the Sahara desert and other samples under acidic environment interact with water under various conditions, it gets degraded to Fe+3 and Fe+2. According to these results, desert dust from the Sahara, Iran and Zabol has a higher capacity for iron production compared with other samples.