Gürültü tahmin yöntemleriyle karayolları kaynaklı gürültü kirlilik haritalarının oluşturulması
Production of highway noise pollution maps by noise prediction methods
- Tez No: 270184
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: TEM, gürültü haritası, TEM, Noise Map
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada TEM Trafik Gürültüsü Hesaplama Metodu ve Microsoft Excel programı kullanılarak pratik bir gürültü hesaplama yönteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Geliştirilen yöntemin geçerliliği de ticari olarak kullanımda olan program yardımıyla aynı bölge ve koşullar için hazırlanmış olan sonuçlar ile kıyaslanarak ortaya konmuştur.TEM metoduna göre hesaplanan değerler ticari olarak kullanımda olan programla hesaplanan değerlerle uyum içinde olup gürültü hesaplama yönteminin kullanılabilirliği gösterilmiştir.Gürültü haritası hazırlama çalışmaları için seçilecek yöntemin belirlenmesinde çalışılacak alanın özelliklerinin, ihtiyaçların ve ekonomik maliyetlerin belirleyici olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, development of a practical noise calculation method has been aimed by using the Traffic Noise Calculation Method (TEM) and Microsoft Excel. The validity of the developed method has been demonstrated by comparing the results of the study with the ones prepared by the software which is currently being used commercially for the same zone and conditions.The data which has been estimated according to TEM method is compatible with the data estimated by the software which is being used commercially. Therefore the estimation method is proven to be useful.It has been concluded that the specifications of the zone, requirements and the economic cost were the determining factors to fix the method for noise map preparation studies.